Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 9 d.

LRT radijas prakalbino Nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekcijos eksponatus

Žurnalistės Vaidos Pilibaitytės parengtose LRT radijo dokumentikos laidose pasakojama apie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos kolekciją, o konkrečiai – apie tarpukariu rašytus žydų jaunimo dienoraščius ir autobiografijas. Kokius savo gyvenimo įvykius aprašė autobiografijų autoriai, ar yra autorių, kurių istorijos nenutrūko po II pasaulinio karo, ir kaip apskritai šie dokumentai atsidūrė Nacionalinėje bibliotekoje – apie visa tai kalbama šiose dviejose laidose. Tarp pasakotojų – Judaikos tyrimo centro  vadovė  dr. Lara Lempertienė, tyrėja Miglė Anušauskaitė.

Kviečiame klausytis.

1 dalis ›

Tarpukariu Vilniuje buvo paskelbtas neįprastas konkursas. Tūkstančiai puslapių asmeninių žmonių istorijų suplaukė į tuometinę Šiaurės Jeruzalę iš Lenkijos ir kitur. Prasidėjus karui, naciai tuos rankraščius pasiuntė į makulatūrą. Po maždaug 80 metų paaiškėjo, kad jų istorija tuo nesibaigė.

2 dalis ›

Kokį įspūdį šių dienų skaitytojams daro tarpukariu rašyti Rytų Europos žydų jaunimo dienoraščiai? Ar gali būti, kad kai kurios tų istorijų, po maždaug 80-ies metų atrastų Nacionalinėje bibliotekoje, gali turėti tęsinį? Antroji dokumentinio pasakojimo „Balsai iš praeities“ dalis.