Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 10 d.

Restauruotų kultūros vertybių paroda Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta paroda, skirta Nacionalinės bibliotekos 100-mečiui ir Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus veiklos 40-mečiui.

Parodos atidaryme dalyvavusi Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių departamento direktorė Jolita Steponaitienė sveikindama paminėjo, kad pirmas žodis, kuris jai ateina į galvą, džiaugiantis Nacionalinės bibliotekos restauratorių darbais, yra meistrystė. „Šis žodis jums labiausiai tinka ir joks dirbtinis intelektas jūsų darbo tikrai nepalies ir nepakeis“, ­– sakė J. Steponaitienė.

Bibliotekos Konferencijų salėje aukščiausiosios kategorijos restauratorė Dalia Udrienė perskaitė pranešimą apie Martino Lutherio knygos „Biblia“ (1545) restauravimą („Knyga iš ano amžiaus: Martyno Liuterio Biblijos restauravimas“). Pranešėja priminė, kad Magdeburge išleista M. Lutherio Biblija saugoma Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje. Į Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyrių knyga pateko 2017 m. pradžioje. Ji buvo labai sunykusi: pažeista pelėsių, apiplyšusi, purvina, prarastas autentiškas Biblijos viršelis. Atlikus išsamią knygos struktūros analizę, paaiškėjo, kad restauratorių laukia didelis iššūkis restauruojant šią unikalią XVI a. knygą. Pamatyti jų profesionalaus darbo rezultatą galima parodoje „Pro captu lectoris“.

Pavadinimui parodos organizatoriai pasirinko antikos poeto Terenciano Mauro (III a.) hegzametro eilutės Pro captu lectoris habent sua fata libelli dalį. Pasak Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus (DKRS) vadovo Algirdo Plioplio, antroji populiarios citatos dalis „knygos turi savo likimą“ yra puikiai žinoma, tačiau parodos organizatoriai pasirinko posakio pradžią, akcentuodami ­parodos esmę ­– knygų likimai yra jų skaitytojų rankose. „Šioje parodoje eksponuojamų knygų likimai buvo restauratorių rankose. Lankytojus norime nustebinti ir drauge skatinti pažinti, norime sudominti, edukuoti ir ne pirmą kartą pademonstruoti, kokius kultūrinius ir informacinius lobius savo fonduose saugo Nacionalinė biblioteka“, – sakė A. Plioplys.

Parodoje eksponuojamos ir kitos restauruotos sunykusios kultūros vertybės: įvairiose šalyse leistos knygos, rankraščiai, pergamentai, pianolos ritinėlių dėžutė. Visa tai dėl restauratorių meistrystės grįžta pas skaitytojus ir vartotojus. Ekspozicijoje pristatomas ir pirmasis DKRS darbas – restauratorės Laimutės Zadvornajos savarankiškai 1979 m. restauruotas nedidelio formato 1907 m. Vilniuje leistas laikraštis „Skardas“. Būtent nuo tada Nacionalinėje bibliotekoje prasidėjo profesionali dokumentų konservavimo ir restauravimo veikla. Dabar šį darbą atlieka 17 aukštą ir aukščiausiąją kategorijas turinčių restauratorių, gebančių laiko ir žmonių suniokotas kultūros vertybes prikelti naujam gyvenimui – tai ir liudija gausūs parodos eksponatai. 

DKRS vadovas ir parodos kuratorius A. Plioplys pasižadėjo visiems pageidaujantiems gegužės 13–17 dienomis 12.30 val. būti šios išskirtinės parodos gidu.

Parodą rengė: Elona Marija Ložytė, Kristina Lukoševičienė.

Paroda bus eksponuojama iki liepos 21 d.

Daugiau nuotraukų ›