Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 20 d.

„Europeana“ – vartai į kultūros, mokslo, žinių, istorijos ir meno pasaulį

„Europeana“ – tai Europos bibliotekų, archyvų ir muziejų skaitmenintų dokumentų portalas, sukurtas Europos Komisijos iniciatyva. Čia atveriami skaitmeniniai vartai į unikalius kultūros paveldo objektus. Šis Europos kultūros institucijų saugomas itin vertingas paveldas svarbus ne tik žemyno tapatumui, bet ir mūsų kūrybiškumui ir bendradarbiavimui, lemiančiam pokyčius ir inovacijas, skatinti. Portalas prieinamas visiems norintiems tyrinėti ir mokytis.

„Europeana“ buvo pristatyta 2008-ųjų lapkričio 20 d. Briuselyje, dalyvaujant Europos šalių kultūros ministrams ir kitiems aukštiems pareigūnams. Dabar „Europeanos“ būstinė įsikūrusi Hagoje, Nyderlandų karališkojoje nacionalinėje bibliotekoje. Atkreiptinas dėmesys, kad šiame portale dokumentai nekaupiami, tik suteikiama prieiga prie kitų institucijų saugomų dokumentų.

Tai išskirtinis portalas smalsuoliams, kur, pasitelkus paprastą paieškos sistemą arba lankantis virtualiose parodose, galima tyrinėti kultūrinį ir intelektinį Europos paveldą. Šiuo metu bazėje yra daugiau nei 58 mln. Europos kultūros ir mokslo įstaigų dokumentų. Čia rasite daugybę knygų, garsių dailininkų paveikslų, nuotraukų, žymių kompozitorių, dainininkų ir atlikėjų kūrinių, tekstinės bei įvairios vaizdo medžiagos, kitų svarbių Europos meno ir kultūros paminklų. Portale publikuojamos dokumentų kolekcijos tokiomis temomis kaip Pirmasis pasaulinis karas, mada, industrinis paveldas, gamtos istorija, laikraščiai, sportas ir daug kitų.

„Europeana“ vienija daugiau nei 4000 institucijų iš skirtingų Europos Sąjungos šalių. Čia rasite ir Lietuvos kultūros paveldo institucijų – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, Lietuvos dailės muziejaus, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Vilniaus universiteto bibliotekos ir kitų kultūros bei mokslo organizacijų saugomus dokumentus.

Lietuvos nacionalinė biblioteka yra įgaliota vykdyti nacionalinio duomenų teikėjo į „Europeana“ funkcijas. Šiuo metu jau perduota beveik 100 tūkst. objektų duomenų. Į „Europeaną“ skaitmeninti dokumentai perduodami iš portalo epaveldas.lt, suskirstyti į 3 kolekcijas: dokumentai ir rankraščiai (ją sudaro visų bibliotekų duomenys), archyviniai dokumentai (Lietuvos valstybės istorijos archyvo duomenys), menas (visų muziejų duomenys).

„Europeana“ su patyrusiais partneriais kuria skaitmeninius šaltinius, skirtus mokymuisi, – nuo elektroninių knygų iki atvirų internetinių kursų. Pavyzdžiui, belgų istorikė Gven Verguven, bendradarbiaudama su kompanijomis „Apple“, „EuroClio“ ir „Europeana“, išleido interaktyvią liečiamą knygą „World War I: A Battle of Perspectives“. Šioje nemokamoje anglų ir olandų kalbomis parašytoje knygoje, pasitelkiant „Europeanos“ šaltinius, pristatomos keturios hipotezės, kodėl kilo Pirmasis pasaulinis karas. Kitas pavyzdys – nemokami internetiniai kursai „Europeana Space: Creative with Digital Heritage“ apie kūrybišką skaitmeninio kultūrinio turinio panaudojimą tyrimams, mokomiesiems ar dizaino projektams. Kursus parengė Leveno katalikiškasis universitetas Belgijoje.

Vertingi projektai

2013-aisiais pradėtas vykdyti projektas „Europeana 1989“, skirtas geležinės uždangos žlugimui paminėti. Tų metų įvykiai Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Baltijos šalyse visiems laikams pakeitė Europos veidą. Šioms šalims atstovaujančios atminties organizacijos, dalyvaudamos projekte, sukūrė unikalų skaitmeninį archyvą, kuriame kaupiami žmonių asmeninių dokumentų ar daiktų skaitmeninti vaizdai, liudijantys išsaugotus prisiminimus apie svarbiausius politinius ir socialinius praėjusio amžiaus devintojo ir dešimtojo dešimtmečių sandūros virsmus Rytų Europoje. Viena ryškiausių 1989 metų gairių – Baltijos kelias.

2017 metais Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka prisijungė prie rašytinio žodžio sklaidai skirtos programos „Allez Literature“ – pasiūlė viešinti poeto Tomo Venclovos, 2017 metais šventusio 80-metį, poeziją. Suskaitmeninta T. Venclovos poezijos knyga „Gyvoji poezija : visi eilėraščiai, 1953–2010“ pateikiama „Europeanoje“.

Tais pačiais metais Nacionalinė biblioteka pradėjo vykdyti projektą „Migracija mene ir moksle – „Europeana“ migracinės tematikos kolekcijos sukūrimas“. Vykdant projektą atrinkti ir suskaitmeninti 3000 objektų ir parengtos 4 tematinės kolekcijos.