Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 27 d.

Kviečiame apžiūrėti bežodžių knygų kolekciją 

Kasdien vis labiau atsiveria pasaulis, ir lankytojai iš naujo atranda kokybišką laisvalaikį, grįžta į įprastines kultūrines veiklas. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka vėl kviečia skaitytojus susipažinti su unikalia bežodžių knygų kolekcija. 

Bežodės knygos yra paveikslėlių knygų rūšis. Informacija jose pateikiama tik vizualinėmis priemonėmis, be žodžių, todėl šias knygas supranta skirtingų kultūrų ir kalbų žmonės, tačiau joms perskaityti gali prireikti daugiau laiko ir kūrybiškumo. Bežodės knygos gali būti patrauklios dar neskaitantiems vaikams ir suaugusiesiems, turintiems skaitymo sutrikimų, jos puikiai tinka vaikams, atsidūrusiems visiškai svetimoje kultūrinėje ir kalbinėje terpėje. Lietuvoje tokių knygų atsirado palyginti neseniai, jų nėra daug. 

Bežodžių knygų rinkinys į Nacionalinę biblioteką atkeliavo 2019 metais kaip Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) projekto „Bežodės knygos: iš pasaulio į Lampedūzą ir atgal“ dalis. Šis projektas buvo inicijuotas reaguojant į pasaulio aktualijas – tuo metu į Europą plūdo prieglobsčio ieškantys pabėgėliai iš Afrikos ir Artimųjų Rytų, tarp jų nemažai vaikų. Kolekciją sudaro 55 unikalios ekspertų iš viso pasaulio atrinktos knygos. Nacionalinė biblioteka įsigijo visą šį rinkinį ir dabar tai yra jos nuosavybė. 

Bežodžių knygų kolekcija iki rugpjūčio 30 d. eksponuojama Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Renginių kambaryje (103 kab.). Maloniai kviečiame apsilankyti.