Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 28 d.

„Šimtmečio dovana pasauliui“ – 2000 lietuviškų knygų lituanistinėms pasaulio mokyklėlėms

Jau trečius metus Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistai kruopščiai talkina Vyriausybės organizuojamoje iniciatyvoje „Šimtmečio dovana pasauliui“. Ją įgyvendinant užsienio lietuvių mokyklėlėms visame pasaulyje buvo išsiųsta lietuviškų knygų vaikams ir paaugliams. Šiais metais po įvairiausias pasaulio šalis iškeliavo beveik 2000 lietuviškų knygų.

Iniciatyvai atrenkamos tos knygelės, kurios sudomintų vaikus, paskatintų dar intensyviau domėtis lietuvių kalba, puoselėti mūsų šalies kultūrą ir tautinę tapatybę. „Rekomenduodami knygas atsižvelgiame į keletą dalykų. Ieškome įdomiausių, vertingiausių lietuvių kūrėjų knygų, išėjusių per pastaruosius kelerius metus. Stengiamės išlaikyti balansą tarp rimtesnės, sudėtingesnės literatūros ir pramoginių kūrinių, pasiūlyti poezijos, prozos, paveikslėlių knygų, taip pat ir pažintinės literatūros, kuri vaikams padėtų geriau pažinti Lietuvą. Be to, rinkdami knygas visada turime omenyje tai, kad dalies užsienyje gyvenančių vaikų lietuvių kalbos įgūdžiai yra silpni, todėl jiems skaityti lietuviškai reikia pradėti nuo neilgų, nesudėtingų tekstų“, – teigė Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento vyriausioji tyrėja Eglė Baliutavičiūtė.

Per dvejus metus knygos pasiekė net 78 lituanistines mokyklėles visame pasaulyje – nuo Europos iki Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Pietų Afrikos Respublikos ir kitų valstybių. 14-oje šalių gautas knygas perskaitė daugiau kaip 4600 vaikų. Šiemet knygas gaus dar 43 mokyklėles 24-iose užsienio šalyse ir jose besimokančius daugiau nei 2200 vaikų. Šįkart lietuviškos spaudos leidiniai pasieks ir Braziliją, Argentiną, Urugvajų, Australiją, Japoniją.

Iniciatyvą įgyvendina Vyriausybės kanceliarija kartu su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Užsienio reikalų ministerija ir Nacionalinė biblioteka. Šios iniciatyvos globėjas – Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.