Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 17 d.

Perskaityk eiliuotą knygą: rekomenduoja Dainius Gintalas

Turbūt girdėjote apie skaitymo skatinimo projektą „Vasara su knyga“, kurį jau penkerius metus organizuoja Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio apskričių viešosios bibliotekos ir Lietuvos aklųjų biblioteka. Projekto metu Lietuvos gyventojai yra kviečiami priimti skaitymo iššūkį – per vasarą perskaityti penkias pasirinktas knygas pagal pateiktas užduotis. Šiemet kviečiama perskaityti vieną knygą, kurios autorius yra iš Šiaurės šalių, vieną, kurios pavadinime yra skaičius, knygą apie gamtą, knygą apie draugystę ir vieną eiliuotą knygą.

Kad vaikams ir jaunimui būtų lengviau išsirinkti, kokias knygas skaityti, norint įveikti užduotis, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento specialistai sudarys rekomenduojamų knygų sąrašus: juose bus siūlomos knygos tiek mažesniems, tiek didesniems skaitytojams. O jei išsirinkti iš sąrašo būtų sunku, pakviesime kelis Lietuvos vaikų rašytojus rekomenduoti po kelias knygas iš sudarytų sąrašų ir pristatyti savo favorites vaizdo įrašuose.

Nuo birželio 17 d. kas savaitę Nacionalinė biblioteka dalinsis vienai skaitymo iššūkio užduočiai skirtu sąrašu ir vaizdo įrašu. Šiandien skelbiame pirmąjį knygų sąrašą (jį rasite čia) – eiliuotų knygų rekomendacijas. Taip pat kviečiame žiūrėti vaizdo įrašą, kuriame iš sąrašo išsirinktas knygas pristato poetas Dainius Gintalas, 2019 m. išleidęs savo pirmąją, labai nuotaikingą eilėraščių knygą vaikams „Duokit kelią begemotui!!!“ Ji buvo nominuota IBBY Geriausių 2019 metų vaikų ir paauglių knygų apdovanojimų premijai už reikšmingiausią metų debiutą.

Tarp D. Gintalo rekomenduojamų knygų – tiek lietuvių, tiek užsienio rašytojų kūriniai. Mažesniesiems skaitytojams jis siūlo susipažinti su Mariaus Marcinkevičiaus eilėraščiais „Maži eilėraščiai mažiems“ (knygą iliustravo Rasa Jančiauskaitė) ir jau klasika tapusia Julios Donaldson ir Axelio Schefflerio paveikslėlių knyga „Grufas“. Vyresniesiems skaitytojams poetas rekomenduoja paskaityti Juozo Erlicko poezijos rinkinį „Bobutė iš Paryžiaus, arba Lakštingala Zarasuose“ ir Margaret Wild knygą „Užkeiktoji“. Be sąraše minimų knygų, D. Gintalas taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į neseniai pasirodžiusį Vainiaus Bako poezijos vaikams rinkinį „Ką manė kamanė“.

Smagaus skaitymo!