Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 19 d.

Nacionalinėje bibliotekoje įteiktas tarptautinis POESTATE prizas

Birželio 19 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Lietuvos atstovams įteiktas tarptautinio poezijos ir meno festivalio POESTATE (Šveicarija) prizas už projektą „Metų laikai“. Jį festivaliui parengė klaipėdietės menininkės Zita Tallat-Kelpšaitė ir Irma Leščinskaitė.

„Šiandien man didelė garbė sveikinti prestižinio tarptautinio poezijos ir meno festivalio POESTATE laureates, pelniusias prizą už projektą „Metų laikai“. Malonu pabrėžti, kad šis apdovanojimas pirmą kartą atkeliavo iš Šveicarijos į Lietuvą ir pirmosios laureatės yra ne tik puikios kūrėjos, menininkės, bet ir aktyvios daugelio Nacionalinės bibliotekos iniciatyvų dalyvės ir partnerės“, – laureates sveikino Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Šiemet dėl karantino festivalis tris dienas vyko virtualioje erdvėje. Tokia kelionė, prasidėjusi Lugane, tęsėsi per Tičino ir kitus Šveicarijos kantonus, kelis Italijos miestus, vėliau pasuko į Venesuelą, Taivaną. Atvykus į Lietuvą, 240-ųjų mirties metinių proga prisimintas ne vienoje šalyje žinomas poetas Kristijonas Donelaitis. O baigėsi festivalis Kolumbijoje, kur buvo pagerbtas neaprėpiamo talento rašytojo, Nobelio premijos laureato Gabrielio Garcíos Márquezo atminimas. Kolumbija į POESTATE šiemet buvo pakviesta kaip festivalio garbės viešnia.

„POESTATE – kultūros projektas, jungiantis klasiką ir avangardą, poetų, rašytojų, muzikantų, žurnalistų, menininkų vizijas ir įžvalgas su skaitymais, deklamacijomis, paskaitomis, diskusijomis, parodomis, spektakliais, susitikimais. Tai kolektyvinis literatūros renginys ir kūrinys, tarsi mozaika sudėliotas iš įvairių šalių tradicijų, potyrių, jausmų, sujungtas meile ir tikėjimu kūrybos galia“, – sako festivalio įkūrėja ir meno vadovė Armida Demarta.