Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 23 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta unikali knyga apie A. Nyką-Niliūną

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatyta išskirtinė knyga „Alfonsas Nyka-Niliūnas. Laisvė: būti savimi. Archyvai“. Tai pirmoji Lietuvos kultūros ir literatūros istorijoje parengta ir išleista monografinė knyga, rekonstruojanti A. Nykos-Niliūno (tikr. Alfonsas Čipkus, 1919–2015) gyvenimo ir kūrybos kelią. Renginyje dalyvavo knygos autorė dr. Virginija Babonaitė-Paplauskienė, literatūrologas Virginijus Gasiliūnas. A. Nykos-Niliūno eiles skaitė aktorius Dainius Svobonas.

A. Nyka-Niliūnas – vienas iškiliausių modernių lietuvių poetų, ypač reiklus literatūros kritikas, spalvingas ir įžvalgus memuaristas, talentingas Vakarų Europos klasikos vertėjas. Dr. V. Babonaitės-Paplauskienės parengtoje knygoje per atrinktus, susistemintus egodokumentus (nuotraukas, epistoliką, rankraščius, dienoraščius ir kt.) veriasi kūrėjo ir jo artimųjų gyvenimai, apžvelgiama istorinė, kultūrinė aplinka Lietuvoje, Vokietijoje ir Amerikoje.

Pristatant knygą aptarti skirtingi rašytojo gyvenimo laikotarpiai: gimtuosiuose Nemeikščiuose, pasitraukimas į Vokietiją, įsikūrimas Jungtinėse Amerikos Valstijose bei paskutinis apsilankymas Lietuvoje. Knygos autorė ir literatūrologas V. Gasiliūnas pasidalijo įdomiais ir rečiau minimais faktais apie rašytojo vaikystę, prisiminė laimingą meilės žmonai Aleksandrai Laucevičiūtei istoriją, kūrybinio kelio ypatumus ir pasirinkimus, nepaprastą ryšį ir meilę knygoms. Pasak dr. V. Babonaitės-Paplauskienės, A. Nyką-Niliūną knygos traukė it magnetas. Namuose, universitete, draugų lentynose, Kongreso bibliotekoje, kurioje dirbo. Paaiškėjo, kad net ūkininkų ratelį poetas lankė dėl galimybės pasiekti turtingus universiteto bibliotekos knygų lobynus. Įdomu, kad kurį laiką rašytojas pasirašinėjo Horacijaus Nykos-Niliūno slapyvardžiu. Dr. V. Babonaitė-Paplauskienė jautriai pasakojo apie apsilankymus Amerikoje, A. Nykos-Niliūno namuose, pažintį su poetu, jo nostalgiją gimtiesiems namams. Pasak sudarytojos, A. Nyka-Niliūnas tarsi niekur nebuvo išėjęs iš Nemeikščių. Jis nuolat grįždavo į gimtuosius namus, permąstė, persvarstė dienas, metus, kas per juos įvyko, kaip gyventa.

Maironio lietuvių literatūros muziejuje saugomas beveik visas rašytojo kultūros paveldas: daugiau nei dvidešimt metų bendrauta su A. Nyka-Niliūnu ir jo šeima Baltimorėje, su draugais ir bičiuliais Vašingtone, Niujorke, Filadelfijoje. Medžiaga keletą dešimtmečių buvo kryptingai ir tikslingai kaupiama per ekspedicijas Lietuvoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, ir dabar artimai bendraujama su kūrėjo giminaičiais, gyvenančiais Vilniuje, Utenoje, ypač su jauniausiu broliu Stasiu Čipkumi. Jų visų dėka poeto rinkinys papildytas unikalia archyvine medžiaga. Rašytojo kultūros paveldas tyrinėjamas, tvarkomas, eksponuojamas, skelbiamas.

Nacionalinei bibliotekai Maironio lietuvių literatūros muziejus dovanojo savo išleistų knygų „Alfonsas Nyka-Niliūnas. Laisvė: būti savimi. Archyvai“, „Antanas Vaičiulaitis. Archyvai“, „Kazys Bradūnas. Archyvai“, „Kelionė į A. Landsbergio kelionę“, archyvinių dokumentų leidinį „Išėję sugrįžti“ bei daugelį kitų, kuriais galės naudotis Nacionalinės bibliotekos skaitytojai.

Daugiau nuotraukų ›