Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 29 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatytos vaiko priežiūros atostogų alternatyvos

Birželio 29 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko spaudos konferencija „Tėčių įtraukimas į šeimos gyvenimą: dvi siūlomos vaiko priežiūros atostogų alternatyvos“. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pristatė alternatyvius siūlymus, kaip galėtų pasikeisti vaiko priežiūros atostogų sistema Lietuvoje atsižvelgus į naują europinę nuostatą dėl neperleidžiamų vaiko priežiūros atostogų mėnesių.

Europos Sąjunga priėmė direktyvą, įteisinančią pareigą visoms valstybėms numatyti ir tėčiui, ir mamai būtiną vaiko priežiūros laikotarpį – neperleidžiamus vaiko priežiūros atostogų mėnesius: abu tėvai bent po du mėnesius turėtų prižiūrėti savo mažylį, o kitą laiką būtų galima dalytis pagal šeimos poreikius. Atsisakius šios galimybės, privalomų vaiko priežiūros mėnesių nebus galima perleisti kitam sutuoktiniui ar partneriui.

Spaudos konferencijoje dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinio draudimo skyriaus specialistė Donata Telišauskaitė-Čekanavičė ir šio skyriaus patarėja Vilma Pėčė. Jie pristatė tris svarbiausius numatomus pokyčius, susijusius su vaiko priežiūros atostogomis, ir paaiškino, kaip kiekvienas iš jų būtų įgyvendintas atsižvelgiant į pasirinktą vaiko priežiūros atostogų trukmę (siūlomos dvi alternatyvos – išmokas mokėti, iki vaikui sukaks 18 arba 24 mėn.).

Numatomos įstatymo pataisos ne tik įteisintų du neperleidžiamus mamai ir tėčiui skirtus vaiko priežiūros atostogų mėnesius, per kuriuos siūloma mokėti 78 proc. buvusio darbo užmokesčio, bet ir suteiktų galimybę tėvams dirbti per vaiko priežiūros atostogas, taip pat sudarytų sąlygas seneliams prižiūrėti vaikus ir gauti tėvystės išmokas (išskyrus per neperleidžiamus tėvystės mėnesius). Be to, ketinama keisti motinystės socialinio draudimo stažą tėvystės išmokoms gauti (jis būtų mažinamas iki 6 mėn. per pastaruosius 12 mėn.).

Pristatydamas vaiko priežiūros atostogų alternatyvas socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis pabrėžė, kad tai tik siūlomi sprendimai ir visuomenė kviečiama dalyvauti viešoje diskusijoje, pareikšti nuomonę dėl tinkamiausio varianto.