Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 29 d.

Liepos mėnesio renginiai Palangos vasaros skaitykloje

Vasaros vidurys – pats atostogų įkarštis. Jei šiais metais Lietuvos pajūryje pailsėti nusprendėte liepą – džiaugiamės kartu su jumis! Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykloje tiek suaugusiųjų, tiek mažųjų lauks pati spalvingiausia kultūrinių renginių programa.

Kada, jei ne per atostogas, visiškai atsipalaiduoti, skirti dėmesio sau, savo jausmams ir pojūčiams? Mėnesį siūlome pasitikti su muzika ir atsipalaidavimo bei susikaupimo pratybomis. Per pratybas dalyviai tyrinės šių dalykų dermę, susipažins su įvairių žanrų muzika, pavyzdžiui, meditacine, relaksacine, atmosferine (dažnai vadinama ambientine). Bus kalbama, kaip pasitelkti įvairiausios muzikos įrašus dėmesingumo įgūdžiams lavinti.

Aktyviems ir smalsiems lankytojams mėnesio pradžioje parengėme kritinio mąstymo dirbtuves „Atostogos socialiniuose tinkluose: matau, girdžiu, kalbu“. Jų metu, kartu atlikdami praktines užduotis, diskutuodami ir besidalindami patirtimi, dalyviai turės progos patobulinti savo kritinio mąstymo, medijų ir informacinio raštingumo, viešojo kalbėjimo ir socialiai atsakingo elgesio įgūdžius. Lauksime jūsų minčių, idėjų, pamąstymų.

Mėnesio viduryje kviesime nerti į pasakų karalystę ir dalyvauti pasakų terapijos kūrybinėse dirbtuvėse suaugusiesiems. Įsitikinsite, kad pasakas kurti ir analizuoti smagu, jose galima pamatyti kitokį save.

Liepos pabaigoje neabejingiems menui siūlysime dalyvauti meno edukacijose pradedantiesiems. Dalyviai išbandys įvairias piešimo tušu, anglimi, pastelėmis technikas, tapys, kurs koliažus. Tuo pat metu ryto valandomis vyks dėmesio valdymo bei susitelkimo įgūdžių lavinimo pratybos. Ateidami pabūti tiesiog su savimi turėkite jogos kilimėlį ar minkštesnį patiesalą.

Skaitymo entuziastų šį mėnesį lauks išskirtinės nuotaikos ir idėjų knygų pristatymai. Fotomenininkės Neringos Rekašiūtė poezijos ir fotografijų knygos „How to swim through pain“ pristatymas vyks gilų vakarą žvakių šviesoje, autorė dalinsis savo patirtimi, kaip sunkūs jausmai išsilieja poezijos posmais. Knygą „Baltieji rūmai ir Lietuva: Bushas, Obama, Trumpas“ pristatys bei Lietuvos ir JAV santykius panarplioti kvies autorius politologas Linas Kojala, o mėnesio pabaigoje žurnalistė ir gidė Gabija Lunevičiūtė pasakos apie savo pirmąją knygą „Vilniaus atminties punktyrai“ ir pakvies paklaidžioti po XX amžiaus Vilnių, kokį jį prisimena senieji vilniečiai.

Palangos vasaros skaitykloje ypač laukiame šeimų su vaikais. Jums parengta speciali renginių programa: išlaisvinsite kūrybiškumą ir fantaziją tapydami ant akmenukų, klijuodami darbelius iš popieriaus, kurdami asmenines knygeles, ekslibrisus, lėlių teatro figūras, piešdami fraktalus. Visos dirbtuvėms reikalingos priemonės ir medžiagos bus suteiktos, nepamirškite tik geros nuotaikos.

O jei esate nusiteikę ramioms, lėtoms atostogoms, užsukite į Palangos vasaros skaityklą tiesiog atsikvėpti prie puodelio kavos ar paskanauti ypatingų skonių „Ice Dunes“ ledų. Erdvę po ąžuolu liepos mėnesį puoš dailininkės Rasos Užpelkytės (Palanga) tapybos, fotografo Ramūno Šurkaus (Klaipėda) fotografijų, Elenos Požėlaitės (Klaipėda) grafikos miniatiūrų parodos, nustebins galerijos „Apiece“ vieno eksponato vasaros parodų ciklas. O liepos pabaigoje lankytojų dėmesio lauks interaktyvi paroda „Žvilgsnis iš praeities“, kurioje bus galima apžiūrėti tarpukario asmenybių portretines nuotraukas iš Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fondų.

Ir, žinoma, skaitykloje visada rasite naujausius periodinius leidinius lietuvių ir užsienio kalbomis, skaitomiausias pastarojo meto knygas, belaidį internetą ir jaukią atokvėpio erdvę.