Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 30 d.

Biblioterapija iš namų. Skaitinių rekomendacijos

„Kiekviena kelionė turi būti kelionė į save. Jei keliausi į save, apkeliausi visą platųjį pasaulį ir dar daugiau“, – sufijų išminčiaus lūpomis kalba turkų rašytoja Elif Shafak romane „Keturiasdešimt meilės taisyklių“. Šios knygos aptarimu Lietuvos nacionalinės bibliotekos Skaitytojų klubo vadovės Rasa Derenčienė ir Daiva Janavičienė tęsia laidų ciklą „Biblioterapija iš namų“, vasarą skirdamos skaitinių rekomendacijoms. Juk skaitymas – viena prasmingiausių kelionių į save.

Anot D. Janavičienės, skaitydamas žmogus panyra į kitą realybę, išgyvena knygos personažų patirtis, tarsi įsitraukia į autoriaus kūrybiškumą, pailsi ir pasikrauna energijos. Biblioterapijos požiūriu knygos padeda atrasti gyvenimo grožį ir prasmingumą, sustiprina dvasiškai, įkvepia jėgų veikti, kreipti savo gyvenimą pozityvesne linkme. Ir suteikia skaitymo malonumą. „Norime pasiūlyti žmonėms vertingų, prasmingų, įkvepiančių kūrinių, kuriuos skaitant tiesiog apima gyvenimo džiaugsmas ir viltis įveikti iškylančias negandas“, – sako R. Derenčienė.

Pirmoje laidoje „Biblioterapija iš namų. Skaitymo rekomendacijos“ D. Janavičienė aptaria, kas būdinga biblioterapiniams kūriniams, apibūdina giluminį skaitymą, įsimintinų teiginių (citatų) prasmę ir kartu su R. Derenčiene dalijasi įspūdžiais apie E. Shafak romaną „Keturiasdešimt meilės taisyklių“.

Keturių vasaros laidų cikle kaskart bus aptariama vis kita knyga, kurią Skaitytojų klubo vadovės rekomenduoja kaip biblioterapinę. Laidų žiūrovai įspūdžiais bus kviečiami dalintis bibliotekos „YouTube“ kanale – juk dalindamiesi mintimis atrandame kažką naujo.

Vasaros laidų cikle bus aptariamos šios knygos:

  • Shafak, Elif. Keturiasdešimt meilės taisyklių. – Vilnius: Tyto alba, 2017. – 399 p.
  • Witi, Ihimera. Banginių vadeliotoja : [romanas]. – [Kaunas] : Obuolys [i.e. Media Incognito], 2007. – 155 p.
  • Kumža, Algirdas. Rasa. Po angelo sparnu : tikra istorija. – Vilnius : Alma littera, 2019. – 190 p.
  • O’Donohue, John. Anam cara : keltų pasaulio dvasinė išmintis.  – Vilnius : Tyto alba, 2000. – 235 p