Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 15 d.

Politikai ir ekspertai diskutavo apie valdžios sprendimus kovojant su koronavirusu

„Lietuvos politikos forumas“ tęsia tradiciją ir kiekvieną pirmadienį iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos transliuoja ekspertų ir politikų diskusijas aktualiais Lietuvos visuomenei klausimais. Šįkart buvo mėginama išsiaiškinti, kodėl keliskart padidėjus COVID-19 susirgimų skaičiui Lietuvos valdžia nebekalba apie visuotinį karantiną, o siūlo mokytis gyventi su virusu. Kas lemia tokius valdžios sprendimus – visuomenės lūkesčiai, pandeminė būklė ar valdančiųjų noras gauti politinių dividendų? Forumo vedėjas žurnalistas Edmundas Jakilaitis to klausė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo prof. Sauliaus Čaplinsko, Seimo Pirmininko pavaduotojos Irenos Degutienės, Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos.

I. Degutienė sakė, kad šiuo metu tik Jungtinė Karalystė ir Izraelis kalba apie ketinimus įvesti karantiną. Visos kitos pasaulio valstybės to daryti neketina. „Matyt, tokia yra bendra pasaulio mokslininkų tendencija. Juolab kad pasikeitė ir visuomenės psichologinis veiksnys. Nebėra baimės, kad gali perkaisti sveikatos apsaugos sistema, kad virusas visai nepažįstamas, neaiški diagnostika ir gydymas“, – kalbėjo I. Degutienė.

Politikė pažymėjo, jog blogiausia, kad Lietuvoje viską „geriausiai žino“ tik politikai, kad negirdima patyrusių epidemiologų siūlymų ir rekomendacijų, kad vis dar nėra sukurta aiškių diagnostikos, gydymo, profilaktikos algoritmų. „Neatleistina, kad per karantiną mirė žmonės nuo kitų ligų, nes negalėjo patekti pas gydytojus, jų neguldė į ligonines“, – apgailestavo Seimo Pirmininko pavaduotoja.

Prof. S. Čaplinskas sutiko, kad karantinas buvo reikalingas trumpam laikotarpiui, tačiau ateityje jį reikia užmiršti. „Pertekliniai draudimai padaro daugiau žalos nei duoda naudos. Ir mūsų valdžiai reikia išmokti sakyti tiesą, kad ir kokia nepalanki ji būtų, ypač kai kalbama apie virusus. Pagrindinė bėda – nepasitikėjimas profesionalais, jei jie nėra tavo politinėje komandoje“, ­– sakė S. Čaplinskas.

Profesoriui antrino ir Vilniaus meras R. Šimašius. Jis priminė, kad žmonija apdovanota gebėjimu mokytis, o atsiradęs žinojimas suteikia viltį, kad kitą kartą elgsimės protingiau. Meras pasigedo tikslaus veikimo, operatyvesnio didžiųjų duomenų apdorojimo ir atvėrimo visuomenei. „Atviri duomenys ir tiesos sakymas yra būtini. Melas nuodija visas sistemas, netenkina ir tarpinstitucinis dalijimosi informacija greitis. Analizuodami duomenis mes esame užvakar dienoje. Sprendimų nieko nedaryti valstybės tarnyboje yra gerokai per daug“, – sakė Vilniaus meras. R. Šimašius ragino valdančiuosius atsiriboti nuo ideologijos, labiau pasitikėti pilietine visuomene ir remtis jų iniciatyvomis.

Ministras A. Veryga aiškino, kad žinojimas labai greitai keičiasi. „Mes nemelavome ir nepudravome tiesos, mes ne viską žinojome. Šiaip ar taip, esame viena iš šalių, kuri geriausiai suvaldė situaciją. Ir tai yra faktas. Labai prašyčiau nedemonizuoti valstybės institucijų ir valstybės tarnautojų“, – sakė A. Veryga. 

Visą diskusijos vaizdo įrašą galima žiūrėti čia: