Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 15 d.

Naujos knygos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

Kai vasara dar bando atsilaikyti prieš rudenišką darganą, užsukite į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklą. Visas rugsėjo mėnuo skiriamas naujų knygų, gautų vasaros mėnesiais, ekspozicijai. Pristatome keletą leidinių apie iškilias Lietuvos asmenybes.

Knygos viršelis

Arnas Ališauskas. Kostas: eskizai scenos generolo portretui

Emocinga knyga apie scenos grandą Kostą Smoriginą, vieną žinomiausių šalies aktorių, kilusių iš garsios Chodakauskų giminės. Aktoriaus karjera, nuotykiai ir šėlionės studijų metais, savijauta vaidinant ar dainuojant, cukrumi nepabarstytas charakteris, jaunystės nuklydimai – visa tai atsiskleidžia knygoje. Aktorius prisimena savo svarbiausius vaidmenis, vingiuotą kelią į kiną ir dainininko dalią.

Leidinio viršelis

Aurelija Arlauskaitė. Operos legenda Irena Milkevičiūtė

Žurnalistės, V. Kudirkos, J. Vileišio, S. Rapolionio premijų laureatės knyga apie primadoną, kuriai už sukurtus operos vaidmenis plojo didžiausiose pasaulio koncertų salėse. Apie Lietuvos epochos simboliu tapusią dainininkę pasakoja scenos partneriai, studentai, muzikologai, režisieriai, koncertmeisteriai. Pati Irena Milkevičiūtė tikina, kad balsas – ne vien stygos ir jų virpėjimas. Tai – būsena, kurioje svarbią vietą užima meilė žmogui.

Leidinio viršelis

Daiva Kšanienė. „Lyg nuo Rubliovo freskos“: operos solistė Ona Glinskaitė

Santūri, sunkiai atsiverianti Ona Glinskaitė tik primygtinai knygos autorės raginama sutiko pasidalinti kai kuriais savo įdomaus gyvenimo epizodais, patirtais įspūdžiais. Knygoje pateikiama aristokratų giminės atstovės, kuklios, santūrios, teatro kultūros puoselėtojos, atsidavusios savo profesijai dainininkės kūrybos ir gyvenimo istorija. Patyrusi nemažų likimo kirčių, dainininkė sako: „Ir be koncertų, be didelių scenų man svarbu išlaikyti orumą, padorumą, ištikimybę savajam keliui, gyventi kilniai, žmoniškai...“

20180702 BR cdb ziedu valdovas ziedo brolija z1 z1

Vida Bakutytė. Vilniaus muzikas, fotografas ir poetas Faustynas Lopatinskis (1825–1886): lietuviški kūrybinės veiklos punktyrai

Pristatoma XIX a. antrojoje pusėje Vilniuje gyvenusio ir dirbusio bajorų kilmės menininko Faustyno Lopatinskio kūrybinė biografija. Tai buvo inteligentas, puoselėjantis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajorų kultūros atmintį, neabejingas Lietuvos istorijai ir lietuvių kalbai. Jo fotografijos dokumentuoja Vilniaus ir Lietuvos gyventojų gyvenimą. Knyga skiriama kultūros paveldo tyrinėtojams, menotyrininkams ir visiems, besidomintiems Vilniaus istorija.

20180702 BR cdb ziedu valdovas ziedo brolija z1 z1

Romualdas Volodka. Didžėjaus senio užrašai

Knygoje aprašytas margas diskotekų vedėjo (anksčiau taip vadinti didžėjai) gyvenimas. Ilgametę didžėjavimo patirtį turintis  knygos autorius prisimena ryškesnius savo gyvenimo momentus, pasakoja apie dėstytojavimo Šiaulių universitete metus, spalvingai pristato laisvalaikio pomėgius.

Leidinio viršelis

Gražina Baikštytė. Šarūnas Bartas. Kai gyvenimas tampa kinu

Per pokalbius su režisieriumi Šarūnu Bartu ir jo kolegomis autorė nori pažinti ir atskleisti šią paslaptingą kino asmenybę. Kaipgi kuria ypatingus filmus vienas ryškiausių pasaulyje lietuvių kino režisierių, kokie jo darbo metodai, koks jis tėvas, draugas, bendradarbis – sužinosite perskaitę šią knygą.

Maloniai kviečiame apsilankyti Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje.