Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gruodžio 2 d.

Sukurta bibliotekoje: knygomatai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia pasakojimų ciklą „Sukurta bibliotekoje“ ir pristato šalies viešosiose bibliotekose sukurtus inovatyvius produktus, išskirtinius virtualius renginius ir parodas, įdomias iniciatyvas, pažangias paslaugas.

Šįkart – mūsų pasakojimas apie Lietuvos bibliotekininkystės praktikoje įgyvendintą inovatyvią paslaugą, kurią pirmoji kiek daugiau nei prieš metus pasiūlė Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešoji biblioteka. Klaipėdiškiai ne tik pirmieji ėmė teikti tokias paslaugas, bet ir Lietuvos žmones išmokė vartoti naują žodį – knygomatas.

Tokio pobūdžio paslaugos JAV, Švedijoje, Kanadoje ir Nyderlanduose yra kuriamos ir teikiamos jau nuo 2010 metų. Ievos Simonaitytės biblioteka naują paslaugą – automatizuotą knygų išdavimo sistemą – knygomatą visuomenei pristatė 2019 m. birželį. Bibliotekos lankytojai, turintys skaitytojo pažymėjimą, pasiimti naują leidinį paprastai ir patogiai gali ne tik bibliotekoje, bet ir Klaipėdos prekybos ir pramogų centre „Akropolis“.

Automatizuotoje knygų išdavimo sistemoje galima rasti įvairios literatūros ne tik lietuvių, bet ir užsienio kalbomis. Siekiama, kad uostamiesčio svečiai, turistai iš kitų šalių taip pat galėtų be apribojimų naudotis šia nemokama paslauga. Tokio specializuoto įrenginio, su skaitytojo pažymėjimu išduodančio knygas, idėja kilo Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos bendruomenei dar 2016 m. Ji tuomet sėkmingai įgyvendino projektą „Kultūros baterija“, kurio vienas tikslų ir buvo sukurti naują bibliotekos paslaugą „skaityk pramogaudamas“.

„Knygomatai didina kultūros prieinamumą ir leidžia kultūros „įsikrauti“ net ir prekybos centre besilankančiam ir pramogaujančiam studentui, moksleiviui, senjorui ar visai šeimai“, – pristatydama naujovę, sakė šio projekto vadovė Toma Gergelienė.

Šiemet, kai COVID-19 riboja mūsų gyvenimą ir bendravimą, bibliotekų bendruomenė nori saugiai ir patogiai net ir pandemijos sąlygomis teikti vartotojams aukščiausios kokybės paslaugas. Vienaip ar kitaip modifikuotą knygomatų paslaugą taiko daugelis Lietuvos bibliotekų.

Štai Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka šią paslaugą ištobulino beveik iki idealaus lygio. Nuo lapkričio pradžios pasiimti iš anksto užsakytas knygas iš Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos galima pačiu patogiausiu ir saugiausiu būdu – 24 valandas per parą veikiančiame knygomate. Tai pirmas tokio pobūdžio knygomatas Vilniuje.

Knygomato veikimo principas panašus į visiems žinomų paštomatų: internetu užsisakius knygų, bibliotekos interneto svetainėje knygomatas.amb.lt galima pateikti prašymą, kad jas norite pasiimti iš knygomato. Tada belieka sulaukti SMS žinutės su kodu, atėjus jį suvesti knygomate ir pasiimti leidinius.

„COVID-19 pandemija išmokė nuolat ieškoti lankstesnių, patogesnių ir saugesnių būdų išduoti skaitytojams knygas į namus. Bibliotekos vartotojai jau priprato naudotis knygų grąžinimo įrenginiu, kuris veikia 24 val. per parą. Šiuo metu testuojame visiškai naują paslaugą – knygomatą. Jis atveria galimybes skaitytojams bekontakčiu būdu paimti iš anksto užsakytas knygas“, – sako Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo centro vadovė Aldona Jeleniauskienė.

Knygomatas stovi pirmame bibliotekos aukšte. Ne darbo metu įeiti galima su skaitytojo pažymėjimu. Jeigu per nurodytą laiką leidiniai iš knygomato neatsiimami, užsakymas naikinamas. Pasak kolegų, vos paskelbus apie knygomatą, norinčiųjų jį išbandyti netrūksta. Knygomate yra 28 lentynos, kurios dažniausiai būna užpildytos.

Knygomato paslauga itin aktuali pandemijos metu, kai žmonės nori išvengti tiesioginio kontakto, tačiau ji patinka ir „naktinėtojams“, nespėjantiems ateiti į biblioteką jos darbo metu. Bibliotekos darbuotojai pastebėjo, kad netrūksta skaitytojų, kurie juo pasinaudoja ir pirmą valandą nakties, ir ketvirtą ryto.

Kiti ciklo „Sukurta bibliotekoje“ pasakojimai ›