Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. sausio 8 d.

Bibliotekos rekomendacijos pedagogams ir švietimo specialistams

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas rekomenduoja turiningas veiklas, kurios papildys pedagogų organizuojamą mokymosi procesą, padarys jį įdomesnį ir suteiks naujų literatūrinių žinių. 

Akcijos „Metų knygos rinkimai“ vaizdo įrašai

Akcija „Metų knygos rinkimai“ – smagi šventė ir rašytojams, ir skaitytojams. Neretai įdomu ne tik perskaityti kūrinį, bet ir geriau pažinti žmogų, kuris jį sukūrė, sužinoti, kaip vyko kūrybinis procesas ir pan. Pokalbių ciklas su akcijoje „Metų knygos rinkimai 2020“ dalyvaujančiais rašytojais yra viena iš Skaitymo skatinimo programos, kurios įgyvendinimą finansuoja Kultūros ministerija, priemonių. Kviečiame susipažinti  rašytojais ir jų knygomis, pretenduojančias tapti Metų knyga.

Raginame mokytojus ir bibliotekininkus kūrybingai panaudoti vaizdo įrašus pamokose ir edukacijose. Įrašų, skirtų vaikams ir paaugliams, pabaigoje rasite užduočių žinioms praplėsti, pastabumui patikrinti ir idėjų dirbtuvėlėms pagal konkrečią knygą rengti. Taip pat skatiname nepamiršti balsuoti už jums labiausiai patikusias akcijos „Metų knygos rinkimai 2020“ knygas.

Kūrybinio rašymo kursai jaunimui bibliotekoje

Atkreipdama dėmesį į kokybiškų kūrybinio rašymo kursų Lietuvoje trūkumą ir norėdama sukurti alternatyvą šiuo metu populiarėjantiems komerciniams kūrybinio rašymo kursams internete, šį rudenį Nacionalinė biblioteka pasiūlė nemokamus, kokybiškus ir profesionalius kūrybinio rašymo kursus penkių Vilniaus miesto ir krašto mokyklų moksleiviams (9–11 kl.). Dalis šio projekto nufilmuotų mokymų ir susitikimų šiuo metu viešai prienami Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale. Kviečiame visus, norinčius praplėsti savo kūrybines žinias. 

Rekomenduojamų knygų sąrašas

Rekomenduojamų knygų sąrašą 1–10 klasių mokiniams sudarė doc. dr. Kęstutis Urba. Kokybiškas sąrašas vaikams ir paaugliams, ieškantiems gerų knygų. Tai nėra privalomųjų knygų sąrašas, atvirkščiai, šias knygas siūloma, patariama skaityti tiems, kurie nežino, ką skaityti, šiek tiek paklysta tarp didžiulių knygų lentynų ir tikisi pagalbos rankos. Sąrašas vis pildomas naujausių rekomenduojamų knygų duomenimis, galima rinktis pagal amžių, temą ir pan. 

Jaukiems žiemos vakarams Nacionalinės bibliotekos specialistai rekomenduoja knygų vaikams ir jaunimui sąrašą, kuriame rasite stebuklingų pasakų, žiemos istorijų ir įkvepiančių pasakojimų apie draugystę, gerumą, meilę. Kelionės po neaplankytas vietas, nauji draugai, nuotykiai ir širdį virpinančios istorijos – visa tai pasiekiama vos atsivertus knygą.

Elektroninės duomenų bazės

Portale ibiblioteka.lt  galite rasti ir skaityti lietuvių autorių ir į lietuvių kalbą išverstas elektronines knygas, tarp kurių gausu ir grožinės literatūros vaikams bei jaunimui. Čia taip pat galite užsisakyti leidinius iš fondų, kuriuos galėsite atsiimti atvykę į biblioteką bekontakčiu būdu.

Kultūros paveldo svetainėje epaveldas.lt rasite tūkstančius skaitmeninių meno kūrinių, knygų, laikraščių. Taip pat portale galima nemokamai klausytis garso įrašų, tarp jų rasite ir įgarsintų literatūros kūrinių vaikams.