Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2021 m. vasario 10 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – renginiai, skirti lietuvių kalbai puoselėti

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus minimos Lietuvių kalbos dienos, kurių tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje. Kviečiame dalyvauti renginiuose, kartu kurti ir puoselėti lietuvių kalbą.

Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas pakvies moksleivius ne tik prasmingai praleisti laiką, bet ir laimėti knygą. Spręsdami kryžiažodį turėsite galimybę prisiminti lietuvių kalbos grožį, atkreipti dėmesį į rečiau vartojamus lietuvių kalbos žodžius, pasukti galvą spėdami mįsles, prisiminti naujadarus ir gramatines subtilybes.

Vasario 17 d. 15 val. kviečiame stebėti doc. habil. dr. Vaido Šeferio paskaitos apie Kristijono Donelaičio rankraščių paieškas ir tyrimus tiesioginę transliaciją. 2014 m., Lietuvoje ir už jos ribų minint lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines, daug dėmesio sutelkta į išsamius K. Donelaičio rašytinio palikimo tyrimus, kurių metu archyvuose atrasti keli šimtai unikalių dokumentų. Didžioji raštų dalis buvo iki šiol visiškai nežinoma. Tarp jų – ir didžiausios vertės radinys: trys nauji K. Donelaičio autografai.

Doc. habil. dr. V. Šeferis, dalyvavęs dokumentų paieškose ir tyrimuose, kviečia į paskaitą, kurioje aptars naujuosius K. Donelaičio paveldo atradimus – papasakos apie Lietuvos mokslininkų atliktų tyrimų mastą, svarbą ir rezultatus. Ši paskaita – ne tik apie K. Donelaitį. Tai sėkmės istorija apie tai, kaip valstybė gali sutelkti pajėgas mūsų raštijos paveldui išsaugoti. Tiesioginę transliaciją stebėkite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.

Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas 5–8 klasių mokinių grupes pakvies dalyvauti interaktyvioje viktorinoje. Galėsite pasitikrinti žinias apie valstybinę kalbą, sužinosite lingvistinių kalbos įdomybių. Moksleiviai su mokytojais kviečiami registruotis iš anksto el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8561. 

Jau keletą metų Lietuvių kalbos dienos rengiamos kaip priemonė kelti lietuvių kalbos prestižą. Šia proga prof. Jolanta Zabarskaitė su sociopolitinių procesų visuomenėje vertintoju, filosofu dr. Kasparu Pociumi nutarė „Kalbos klube“ išsiaiškinti, kaip suprantama sąvoka „kalbos prestižas“.

Kokios sąvokos „lietuvių kalbos prestižas“ ribos ir paribiai? Ar galime kalbėtojų nuostatas kalbos atžvilgiu grupuoti pagal kalbos vartojimo sferas? Pavyzdžiui, ar skiriasi lietuvių mokslinės kalbos ir lietuvių kalbos, kaip mokslo objekto, kalbos prestižas? Šiuos ir kitus klausimus prof. J. Zabarskaitė su dr. K. Pociumi nagrinės „Kalbos klubo“ pokalbyje, kurio vaizdo įrašą rasite Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.

Bus eksponuojamas Mažosios Lietuvos lietuvių kalbininko, vieno žymiausių lietuvių leksikografų Frydricho Kuršaičio sūnėno, aktyvaus pagalbininko ir veiklos tęsėjo Aleksandro Teodoro Kuršaičio rankraštis. Tai vienas unikalesnių dokumentų iš 2020 m. Nacionalinės bibliotekos įsigyto A. T. Kuršaičio archyvo.

Spėjama, kad įsigyti du 1919 metų A. T. Kuršaičio parengti lietuvių kalbos pamokų sąsiuviniai – „Lietuvių kalbos pamokos ir pratybų sąsiuvinis“ („Litauische Sprachlehren und Übungsbuch“) ir „Raktas į lietuvių kalbos mokymą“ („Schlüssel zur Litauischen Sprachlehre“) – tai visaverčiam kalbos dėstymui Rytų Prūsijos mokyklose reikalingo vadovėlio paruošiamoji medžiaga. Rankraštyje, be trumpų lietuvių kalbos teorinių dalykų, pateikiama daug lietuviškų žodžių ir jų vertimų į vokiečių kalbą, lietuviškų žodžių linksniavimo lentelių, skaitymo tekstų, savarankiško darbo užduočių.

Daugiau informacijos apie Lietuvių kalbos dienoms skirtus renginius bus skelbiama Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje ir „Facebook“ paskyroje. Sekite mūsų naujienas!