Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Iliustracija 2022 m. balandžio 6 d.

Kviečiame moksleivius iš arčiau pažinti rašytoją R. Gary

Vilniuje gimęs žydų kilmės prancūzų rašytojas Romainas Gary (1914–1980; tikrasis vardas Romanas Kacewas) – nepaprastai margos biografijos asmenybė: karo lakūnas, Prancūzijos diplomatas, kino režisierius ir scenaristas. Vis dėlto didžiausią šlovę jam pelnė prozininko plunksna. R. Gary yra vienintelis rašytojas, du kartus pelnęs Goncourt’ų premiją, aukščiausią Prancūzijos literatūrinį apdovanojimą. Antrąją – Emile’io Ajaro slapyvardžiu. Ne vienam puikiai žinomas R. Gary autobiografinis romanas „Aušros pažadas“, kurį skaito ir suaugusieji, ir moksleiviai.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia moksleivius ir jų mokytojus susipažinti su net dviem Nacionalinės bibliotekos darbuotojų ir partnerių parengtomis parodomis, skirtomis R. Gary, ir jose pateiktą medžiagą, edukacinių veiklų gaires išnaudoti ugdymo procese.

Paroda „Romain Gary: sugrįžimas į Vilnių“

Iki balandžio 21 d. Nacionalinės bibliotekos Pažinimo erdvėje (V a.) eksponuojama paroda „Romain Gary: sugrįžimas į Vilnių“. Paroda siekiama supažindinti su rašytojo R. Gary literatūrine kūryba ir išskirtine asmenybe. Ne vienam puikiai žinomas 1960 m. pasirodęs R. Gary autobiografinis romanas „Aušros pažadas“. Apie jį rašytojas sakė: „Išduosiu paslaptį – iš viso to, ką esu parašęs, „Aušros pažadas“ veikiausiai man pati brangiausia knyga. Joje daugiausia manęs, manojo pasaulio matymo ir gyvenimo.“ Pasakojimo pradžios veiksmas klostosi R. Gary gimtajame Vilniuje, Didžiosios Pohuliankos gatvėje. Žaismingas tekstas leidžia pajusti XX a. pirmosios pusės Vilniaus atmosferą, kurią negrįžtamai pakeitė Antrasis pasaulinis karas, susipažinti su kasdienybės bruožais. Šiame romane R. Gary pasakoja apie savo vaikystę ir jaunystę, Vilniuje praleistus metus ir čia patirtus stiprius išgyvenimus. Džiugu, kad „Aušros pažadą“ rekomenduojama skaityti ir mokyklose. Galbūt įsigilinti į romaną dar labiau padėtų apie XX a. Vilnių ir R. Gary gyvenimą liudijančios knygos, to meto spauda, atvirukai?  

Maloniai kviečiame moksleivius apsilankyti Nacionalinėje bibliotekoje eksponuojamoje R. Gary skirtoje parodoje ir susikurti sau patinkančią mokymosi erdvę. Siūlome moksleivių grupėms su jas lydinčiais mokytojais iš anksto užsisakyti ir atvykti į bibliotekos darbuotojų vedamą ekskursiją arba rezervuoti erdvę savo pačių vedamai pamokai apie R. Gary.

Dėl ekskursijų grupėms ir parodos erdvės rezervavimo edukaciniais tikslais kviečiame rašyti el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Plačiau apie parodą skaitykite čia.

Virtuali paroda „Vilniaus pažadas: Romanas Kacewas ir Romainas Gary“

Dar vieną parodą, skirtą R. Gary ryšiui su Vilniumi, galima aplankyti virtualiai. Į pastarąją dėmesį turėtų atkreipti istorijos bei lietuvių kalbos ir literatūros mokytojai: virtualią parodą papildo edukacinių veiklų gairės. Susipažinus su virtualia paroda, mokiniams siūloma parašyti esė „Viena diena tarpukario Vilniuje“ arba atsakyti į žaismingus testo klausimus.

Virtuali paroda gimė 2014 m., minint kūrėjo šimtąsias gimimo metines, tuometiniame Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Lituanikos skyriuje. 2021 m. pradžioje paroda atnaujinta, papildyta edukacinėmis veiklomis ir per laikotarpį nuo 2014 m. sukaupta medžiaga.

Virtualią parodą rasite štai čia.

Naujienos iliustracija: Romuladas Kvintas, skulptūra „Berniukas su kaliošu“, 2007, LATGA, 2022. Arūno Sartanavičiaus nuotrauka.