Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. balandžio 11 d.

Stiprėja Lietuvos ir Čekijos nacionalinių bibliotekų bendradarbiavimas

Balandžio 6–8 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas Lietuvos Respublikos ambasados Prahoje kvietimu dalyvavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos ambasadų inicijuotos knygų parodos „Čekijos ir Baltijos šalių šimtmetis. Literatūra“ oficialiame atidaryme. Paroda skirta Čekijos ir Baltijos šalių diplomatinių santykių šimtmečiui.

Parodoje, eksponuojamoje pagrindiniuose Čekijos nacionalinės bibliotekos rūmuose Klementinume, pristatytos per pastaruosius šimtą metų čekų kalba išleistos lietuvių, latvių ir estų autorių knygos. Ekspozicija atskleidžia nuo 1922 m. iki šiol iš estų, latvių ir lietuvių kalbų išverstų knygų įvairovę, pristato tendencijas, kitusias XX a. istorijos peripetijose, ir labiausiai nusipelniusius vertėjus.

Publiką pasveikino ne tik trijų Baltijos šalių ambasadoriai, Čekijos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius Tomášas Foltýnas, bet ir svarbūs svečiai iš Lietuvos: Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Laima Liucija Andrikienė ir Lietuvos nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas.

Tardamas sveikinimo žodį Lietuvos nacionalinės bibliotekos vadovas išskyrė europietiškų vertybių bendrumą ir nuolatinio tarpkultūrinio dialogo paieškas, „nes tai ypač svarbu ir aktualu šiandieninių geopolitinių įvykių kontekste“. „Čekiškai prabilęs mūsų grožinės literatūros pradininkas Kristijonas Donelaitis ar XX a. literatūros klasikai Romualdas Granauskas, Justinas Marcinkevičius, XXI a. kūrėjai Jurga Ivanauskaitė, Alvydas Šlepikas yra tikrieji lietuvių kultūros ambasadoriai, padedantys statyti kultūrinius tiltus. Noriu tikėti, kad tie tiltai ištvers šių dienų istorijos išbandymus ir dar tvirčiau sujungs mūsų šalis“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Vyko ir numatytas susitikimas su Čekijos nacionalinės bibliotekos vadovais. Jame buvo aptartos dviejų institucijų dvišalio bendradarbiavimo perspektyvos. Pasak prof. dr. R. Gudausko, nutarta tęsti dvišalį bendradarbiavimą, kultūrinę veiklą tarptautiniu mastu, plėtojant kultūrinę diplomatiją, pagrįstą vertybių, tradicijų ir kitų kultūros ar tapatybės aspektų mainais, stiprinančią socialinį ir kultūrinį veiklų sujungimą. Čekijos nacionalinės bibliotekos vadovas T. Foltýnas pritarė iniciatyvai panašią parodą, pristatančią čekų literatūros vertimus į lietuvių kalbą, atidaryti Vilniuje, Nacionalinėje bibliotekoje, šių metų antrąjį pusmetį, Čekijai perėmus Europos Sąjungos Tarybos pirmininkavimo vairą.

Knygų paroda „Čekijos ir Baltijos šalių šimtmetis. Literatūra“ Prahoje veiks iki gegužės 7 d.

Naujienos iliustracijai naudotos Lietuvos ambasados Prahoje / Embassy of Lithuania in Prague nuotraukos.