Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2022 m. rugpjūčio 1 d.

Prof. dr. Renaldas Gudauskas dalyvavo pasauliniame bibliotekų ir informacijos kongrese

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) kvietimu liepos 24–30 d. dalyvavo 87-ajame IFLA pasauliniame bibliotekų ir informacijos kongrese (WLIC) Dubline, Airijoje. Ten pat liepos 27 d. vyko ir pasaulio nacionalinių bibliotekų direktorių konferencijos (CDNL) metinis susirinkimas. Komandiruotės tikslas – dalyvauti metiniuose IFLA ir CDNL renginiuose ir atstovauti Lietuvos nacionalinei bibliotekai.

IFLA pasauliniame bibliotekų ir informacijos kongrese Dubline dalyvavo daugiau kaip 2000 delegatų iš 100 pasaulio šalių. Renginio dalyvius sveikino Dublino merė Caroline Conroy, buvusi Airijos prezidentė Mary Robinson, IFLA prezidentė Barbara Lison, išrinktoji IFLA prezidentė (2022–2023 metų kadencijai) Vicki McDonald.  

Pačioje pirmoje IFLA Europos regioninio skyriaus (EURDC) sesijoje buvo aptarta, kaip bibliotekos ir bibliotekų asociacijos gali padėti kolegoms Ukrainoje. EURDC pirmininkas Stuartas Hamiltonas pristatė EURDC ir komiteto narių darbą. Jaudinamai apie karą ir jo padarinius kalbėjo Ukrainos atstovė Oksana Bojarynova. Delegatai tylos minute pagerbė žuvusiuosius. O. Bojarynova pranešė, kad iki liepos 28 d. – 155-osios karo dienos – sunaikinta per 60 bibliotekų, dar šimtai apgadinta. Buvo atkreiptas dėmesys, kad vyksta nuožmus dezinformacijos karas. Ukrainos bibliotekų asociacija (ULA) su savo partneriais aktyviai kovoja informacinę kovą. ULA taip pat padeda dėl karo perkeltiems asmenims, ypač vaikams, siūlydama išteklius, mokymus ir paslaugas. Kalbėtoja priminė, kaip svarbu, kad kitose šalyse esantys asmenys nenusigręžtų nuo to, kas vyksta Ukrainoje. 

IFLA kongrese buvo svarstyti aktualūs organizacijos veiklos klausimai, surengti teminiai seminarai, skirti žinių valdymo, dirbtinio intelekto vystymo, profesinio tobulinimo, kompetencijų ugdymo, bibliotekų sistemų tobulinimo klausimams ir perspektyvoms aptarti.

CDNL konferencijoje buvo patvirtinti organizacijos vadovo rinkimų rezultatai, svarstyti biudžeto ir kiti  veiklos klausimai. Kita metinė pasaulio nacionalinių bibliotekų direktorių konferencija vyks ateinančių metų rugpjūtį Roterdame (Nyderlandai).