Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Paroda „Exegi monumentum: Lietuvos rašytojų įamžinimas“

2021 m. vasario 11 d. – balandžio 18 d.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos paroda, atspindinti aštuonių žymiausių Lietuvos rašytojų įamžinimo kaitą, pratęsta iki balandžio 18 d. Parodos eksponatai – nuo delne lengvai telpančių pašto ženklų iki solidžiai atrodančių portretų. Kaip laikų tėkmėje matytas Kristijonas Donelaitis, Simonas Daukantas, Vincas Kudirka, Julija Beniuševičiūtė-Žymantienė Žemaitė, Jonas Mačiulis-Maironis, Salomėja Nėris, Bernardas Brazdžionis ir Jurga Ivanauskaitė? Kviečiame pasmalsauti ir apžiūrėti parodą virtualiai, o atvėrus Nacionalinę biblioteką lankytojams – užsukti ir į biblioteką.

„Pasistačiau paminklą, tvaresnį už varį...“ – kadaise rašė romėnų poetas Horacijus. Būtent ši eilutė ir slypi už lotyniškai prasidedančio parodos pavadinimo „Exegi monumentum: Lietuvos rašytojų įamžinimas“. Juk dažnai paminklai rašytojams dunkso nepastebimi it fonas – tai kartais įplieskia ugningas diskusijas viešojoje erdvėje. Šia paroda Nacionalinė biblioteka kviečia atsitraukti nuo dienos aktualijų ir įdėmiai apsidairius atrasti rašytojų įamžinimo formas iš šimtametės istorijos perspektyvos.

Šioje parodoje nestinga išskirtinių eksponatų: į ją pateko tautodailininko skulptoriaus Ipolito Užkurnio iš medžio išdrožta karūna poetui B. Brazdžioniui, nežinomo autoriaus nubraižytas S. Nėries kelionių žemėlapis, tarpukario Lietuvoje išleisti mokykliniai sąsiuviniai su klasikų portretais. Kai kurie iš eksponatų žadina nostalgiją: ar pamenate vieno lito banknotą su Žemaitės atvaizdu?

J. Ivanauskaitės, kurios šešiasdešimtąsias gimimo metines minėsime 2021-ųjų pabaigoje, atminimo formos parodo, kaip rašytojų įamžinimas pasikeitė XXI amžiuje: ieškoma kūrybiškų, žaismingų sprendimų, į įamžinimo procesus įsitraukia  pilietinė visuomenė ir verslo pasaulis. Didingus pavidalus keičia kur kas kasdieniškesni – kaip, pavyzdžiui, marškinėliai su klasikų atvaizdais. 

Lietuvos rašytojai įamžinti ir tolimuose planetos kampeliuose. Pavyzdžiui, San Paulo mieste Brazilijoje yra Vinco Kudirkos aikštė. Pamyro kalnyno pietvakariuose, Tadžikijoje, stūkso Donelaičio viršūnė, kurios aukštis – 5837 metrai. Įamžinti Lietuvos rašytojus nuo seno rūpinasi JAV lietuviai – tai liudija parodoje eksponuojami S. Daukantą ir Žemaitę vaizduojantys atvirukai, šioje šalyje išleisti XX a. pradžioje. Egzilio poetas B. Brazdžionis įamžintas prie Ramiojo vandenyno, saulėtame Los Andžele, kuriame ilgai gyveno: čia atidarytas Brazdžionio vardu pavadintas Išeivijos menininkų kiemelis, jame atidengtas Brazdžionio paminklas (skulpt. Gintaris Česiūnas).

Paroda „Exegi monumentum“ – tai išskirtinė galimybė vienoje vietoje išvysti eksponatus iš Nacionalinės bibliotekos fondų ir daugelio skirtingų  institucijų. Juos parodai suteikė  Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, akcinė bendrovė Lietuvos paštas, Lietuvos banko Pinigų muziejus, Lietuvos nacionalinis muziejus, Maironio lietuvių literatūros muziejus, Salomėjos Nėries ir Bernardo Bučo namai-muziejus, Trakų istorijos muziejus, Lietuvos literatūros ir meno archyvas. J. Ivanauskaitei įamžinti skirtus eksponatus paskolino privatūs asmenys: J. Ivanauskaitės šeima, skulptūros „Katinas“ autorė  Ksenija Jaroševaitė, J. Ivanauskaitės premijos laureatė poetė Aušra Kaziliūnaitė, architektas Robertas Mažeika, dailininkė Ugnė Žilytė.

Nacionalinėje bibliotekoje paroda veiks iki šių metų balandžio 18-osios.

Kviečiame žiūrėti videogidą, kuriame apie parodą pasakoja literatūrologė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Naujosios literatūros skyriaus vadovė dr. Viktorija Šeina.

Parodos rengėjai – Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimo departamentas ir Komunikacijos ir rinkodaros departamentas, parodos dizainerė – Kotryna Abromaitytė. Projektą „Rašytojų įamžinimas XIX–XXI a. Lietuvoje“  parėmė Lietuvos kultūros taryba. Jis vykdomas bendradarbiaujant su Lietuvių literatūros ir tautosakos institutu.

Trumpai apie parodą

Data
vasario 11–balandžio 18 d.
Vieta
V a. atrijus
Dalyvavimas
kviečiame žiūrėti parodos videogidą Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale, o atvėrus biblioteką – apžiūrėti parodą Nacionalinėje bibliotekoje 
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatoriai
Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimo departamentas ir Komunikacijos ir rinkodaros departamentas 
Partneriai ir rėmėjai
partneris – Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba

Rekomenduojame