Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

Jokūbo Zovės kaligrafijos paroda

2021 m. birželio 11 d. – birželio 30 d.

Gausų renginių jubiliejinį 55-ąjį sezoną Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykla atveria žinomo dailininko, grafiko, kaligrafo Jokūbo Zovės paroda. Paroda veiks birželio 11‒30 dienomis.

Jokūbas Zovė gimė 1948 m. Kamajuose, Rokiškio rajone. 1962‒1967 m. studijavo Telšių taikomosios dailės technikume, gilinosi į meninio metalo apdirbimo subtilybes, 1967 m. įstojo į Lietuvos dailės institutą (dabar – Vilniaus dailės akademija). Paties dailininko žodžiais, jis sapnuodavęs paveikslus, tačiau vis dėlto žinojo, kad bus grafikas.

J. Zovė apipavidalina ir iliustruoja knygas, kuria plakatus. Yra pripažintas taikomosios grafikos srityse: kuria atvirukus, pašto ženklus, buvo vienas pirmųjų dailininkų, kūrusių nepriklausomybę atgavusios Lietuvos valstybės pašto ženklus. Yra 27 pašto ženklų autorius. Dailininkas yra sukūręs daugiau nei šimtą logotipų ir emblemų. 1989 m. jo sukurtą plakatą „Skorosšivatel 1940“ įsigijo Viktorijos ir Alberto muziejus (Victoria and Albert Museum) Londone.

Ilgus metus J. Zovė dirba Nacionalinėje bibliotekoje, apipavidalina didžiąją dalį parodų, kuria joms plakatus.

Yra laimėjęs ne vieną konkursą. Jo kaligrafijos kūrinys – ant vieno ištiso 18,20 metro ilgio popieriaus lapo išrašyta Šv. Luko evangelija – pateko į Lietuvos rekordų knygą.

Šrifto paslaptys, kaligrafija, kaip atskiras dailės porūšis, tapo J. Zovės kūrybinės veiklos neatskiriama ir itin svarbia dalimi.

Šioje parodoje eksponuojami kaligrafijos pavyzdžiai. Dailininkas atsispiria nuo bazinių dalykų – abėcėlės – ir, jungdamas raides į ornamentines tekstines struktūras, parodo amato virtuoziškumą, dermę tarp teksto ir dekoratyvaus vizualumo. Parodoje eksponuojama 14 autorinės kaligrafijos pavyzdžių.

Trumpai apie parodą

Data
birželio 11‒30 d.
Laikas
Palangos vasaros skaityklos darbo laiku (II-VI – 9-21 val.; VII –10-20 val.)
Vieta
Palangos vasaros skaitykla (Vytauto g. 72, Palanga)
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

 

Iliustracija: G. R. Deržavinas „Odė spaudai“ (vertė Stasys Dagilis, 1906 m.). Popierius, tušas, aukso imitacija. Formatas 50 x 50 cm. 2019 m.

Rekomenduojame