Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Parodos iliustracija

20 įdomiausių knygų apie Picasso Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje

2021 m. rugpjūčio 20 d. – rugsėjo 20 d.

„Tas sušiktas Picasso. Jis sukūrė viską.“

Šią emocingą amerikiečių tapytojo Jacksono Pollocko frazę papildysime faktais ir skaičiais.

Ispanas Pablo Picasso (1881–1973) – genijus, pakeitęs Vakarų dailės istoriją. Modernistas, vienas kubizmo pradininkų, sukūręs apie 20 tūkstančių paveikslų, piešinių, grafikos, keramikos darbų ir skulptūrų. Pirmasis dailininkas, kurio kūrybos paroda 1971 m. surengta Paryžiaus Luvro muziejuje dar jam gyvam esant. Investicija į jo kūrinius laikoma saugesne negu investicija į auksą, naftą ir deimantus. Keletas Picasso darbų vertinami kaip brangiausi meno kūriniai pasaulyje.

Buvo ne tik dailininkas, bet ir poetas, dramaturgas, sukūrė šimtus eilėraščių ir dvi pjeses. Paliko daug aforizmų apie meną, atspindinčių autoriaus moralinį lankstumą ir padariusių tiesioginę įtaką šiuolaikinio meno etikai, pavyzdžiui: „Geri menininkai kopijuoja, dar geresni – vagia.“

Gyveno pagal savo taisykles, kurios sugriovė ne vieno jį mylėjusio žmogaus gyvenimą. Viena iš daugybės Picasso moterų, fotografė Dora Maar, jį vadino moraliai beverčiu egoistu. Jeigu Picasso mūzos, sutuoktinės ir meilužės gyventų mūsų dienomis, santykius su juo greičiausiai pavadintų toksiškais. Vienintelei Françoise Gilot pavyko po vienuolikos bendro gyvenimo metų pasiųsti siaubingąjį genijų velniop: išėjo su dviem vaikais ir parašė knygą „Gyvenimas su Picasso“, kurią rasite Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

2021 m. minime drąsiausio ir įžvalgiausio praėjusio šimtmečio menininko, išminčiaus, svajotojo, pabaisos – vadinkite, kaip norite, viskas bus tiesa – 140-ąsias gimimo metines. Atrinkome įdomiausias Nacionalinėje bibliotekoje saugomas knygas apie Picasso ir kviečiame į Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklą su jomis susipažinti. Rasite tikrų retenybių: 1921 m. Miunchene išleistą monografiją apie ankstyvąją menininko kūrybą ir 1981 m. Tokijuje išleistą ypač išsamią puikiai iliustruotą aštuonių tomų Picasso kūrybos apžvalgą.

Iki rugsėjo 20 d. laukiame jūsų Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje (V a., 508 kab.) darbo dienomis 10–21 val., savaitgaliais 10–18 val.

Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“.