Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Vieno eksponato paroda: Mstislavo Dobužinskio heraldika (rankraštis ir leidinys)

2022 m. liepos 5 d. – rugpjūčio 28 d.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia parodų ciklą „Pakeliui į knygą“. Iki spalio mėnesio pristatysime Nacionalinėje bibliotekoje saugomų dokumentų pagrindu publikuotus leidinius. Išskirtinę patirtį lankytojams dovanos šio projekto partneris – mažosios bendrijos „Tikras vaizdas“ specialistai. Inovatyvi ekspozicinė instaliacija įtraukia žiūrovą į pažinimo procesą, paskatina detaliau apžiūrėti demonstruojamą eksponatą.

Trečioje ciklo parodoje eksponuojami dailininko Mstislavo Dobužinskio (1875–1957) Lietuvos herbo eskizai, kurti XX a. 4-ajame dešimtmetyje. M. Dobužinskis kruopščiai tyrinėjo Lietuvos herbo istoriją, išmanė griežtas heraldikos taisykles – tai atsispindi jo Lietuvos herbo kūrimo procese. Galimų heraldiškai teisingų ir istoriškai tikslių variantų autorius ieškojo istoriniuose šaltiniuose: istoriniuose herbuose, monetose, architektūroje, mene. Dailininkas konsultavosi su to meto heraldikos žinovais Vakarų Europoje.

M. Dobužinskis yra pateikęs štai tokį herbo aprašymą: herbo skydas turi būti raudonos spalvos, viduramžių formos su nusmailinta apačia; skyde vaizduojamas sidabrinis (baltas) raitelis ant sidabrinio (balto žirgo), bėgančio į dešinę (nuo žiūrovo į kairę), dešinėje rankoje jis laiko kalaviją, kairėje – skydą; raitelio laikomame raudoname skyde vaizduojamas auksinis dvigubas kryžius; raitelis sėdi tiesiai, stačiai, jo koja ištiesta pirmyn ir atremta į ilgą kilpą; ranka, laikanti kalaviją, sulenkta per alkūnę ir iškelta ne aukščiau kaip šalmas; herbo skydas iš viršaus vainikuojamas kunigaikštiška kepure.

Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugoma nemažai dailininko M. Dobužinskio palikimo (F30). Tai – kūrybiniai darbai, korespondencija, dailininko ir jo giminės rankraščiai, įvairūs spaudiniai ir asmeniniai dokumentai.

Lietuvos valstybės atkūrimui ir Nacionalinės bibliotekos šimtmečiui paminėti skirtas leidinys „Mstislavo Dobužinskio heraldika: ne tik mokslas, bet ir menas“ (2018 m.) pristato reikšmingą kūrėjo įnašą į Lietuvos valstybės heraldikos istoriją. Leidinį sudarė dr. Milda Kvizikevičiūtė, Diana Norkūnienė, dr. Jurgita Kristina Pačkauskienė, dr. Viktorija Vaitkevičiūtė. Leidinį vertė dr. Dalia Cidzikaitė. 

Knygą galima pavartyti ir įsigyti Nacionalinės bibliotekos Informacijos ir registracijos punkte (II a.) arba kreiptis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Trumpai apie vieno eksponato parodą

Data
liepos 5 d.–rugpjūčio 28 d.
Laikas
Nacionalinės bibliotekos darbo laiku
Vieta
erdvė prie Martyno Mažvydo skulptūros, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“