Telefonas Klaustukas Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Nemokamas kūrybinio rašymo dirbtuvių ciklas su Laima Vince

2024 m. rugsėjo 29 d. 15.00 val. – 17.00 val.

Kviečiame į nemokamas kūrybinio rašymo dirbtuves su JAV autore Laima Vince Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Autorė rašo ir kalba tiek lietuvių, tiek anglų kalbomis. Pagrindinė dirbtuvių kalba – anglų, tačiau patikslinimai bus galimi ir lietuvių kalba. Taip pat galėsite pasirinkti, kuria kalba norėsite praktikuoti kūrybinį rašymą.

Registracijos nuoroda.

Dirbtuvės „Romano kūrimas“

Gal svajojate parašyti romaną, bet nežinote, nuo ko pradėti? Kaip organizuoti pasakojimą? Kaip kurti personažus ir juos aprašyti? Kaip kyla idėjos? Kaip renkama medžiaga romanui? Siūlomos kūrybinės dirbtuvės padės Jums atsakyti į šiuos klausimus, kurdami tekstus mokysimės struktūruoti pasakojimą ir aprašyti personažus. Dirbsime su savo sukurtais personažais ir rašysime dialogus bei scenas.

Rugsėjo 29 d. 15–17 val. Nacionalinės bibliotekos Renginių erdvėje, III a.

Dirbtuvės „Rašymo terapija ir atminties žemėlapisׅ“

Per šias dirbtuves išmoksite naudotis kūrybinio rašymo menu kaip įrankiu, padedančiu įveikti nerimą, stresą ar kitus asmeninius trikdžius. Suprasite, kad rašymas gali praturtinti naujomis įžvalgomis, o problemų sprendimo būdai atrandami įsiklausant į save. Šios dirbtuvės padės išmokti keleto rašymo technikų, kurias galėsite pritaikyti ir savo reikmėms.

Tyrinėkite savo vidinį pasaulį, pasinerdami į vaikystės prisiminimus, braižydami asmeninį atminties žemėlapį ir rašydami atsiminimus arba esė apie šį gyvenimo tarpsnį. Šitie pratimai padeda atverti gelmines patirtis ir išlaisvinti kūrybingumą. Išbandysime kelis atsiminimų teksto kūrimo etapus: laisvąjį rašymą, piešimą, teksto struktūravimą, atsiminimų rašymą, redagavimą, tekstų aptarimą.

Spalio 2 d. 18–20 val. Nacionalinės bibliotekos Renginių erdvėje, III a.

Dirbtuvės „Vertimo menas“

Ar dirbtinis intelektas tikrai gali pakeisti rašytoją? Ar gali pakeisti vertėją? Ką prarandame atiduodami kūrybinį tekstą „Google Translate“ išversti ir tada „Chat GPT“ suredaguoti? Per šį seminarą išbandysime kelias vertimo technikas ir analizuosime savo rezultatus. Atsineškite į dirbtuves keletą savo mėgstamiausių eilėraščių / grožinės literatūros tekstų lietuvių ir anglų kalbomis. Mes versime, žaisime su tekstais, lyginsime savo rezultatus su dirbtinio intelekto ir darysime savo išvadas. Jei mėgstate „žaisti“ su kalba, jei norėtumėte versti grožinę literatūrą (arba jeigu jau esate vertėja arba vertėjas) arba paprasčiausiai daugiau suprasti apie santykį tarp rašymo technikos ir dirbtino intelekto, Jums šis seminaras tiks.

Spalio 3 d. 18–20 val. Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo erdvėje, II a.

Daugiau apie lektorę

Laima Vincė – poetė, rašytoja, dramaturgė ir vertėja.

Laima Vincė Sruoginis gimė JAV. Už savo kūrybą yra pelniusi ne vieną Amerikos valstybinį apdovanojimą, nuo 2011 m. yra Lietuvos rašytojų sąjungos narė.

Ji įgijo kūrybinio rašymo literatūros magistro laipsnį Kolumbijos universitete ir negrožinės literatūros magistro laipsnį Naujojo Hampšyro universitete. 2022 m. apsigynė disertaciją Vilniaus universitete.

Laima Vincė yra gavusi dvi Fulbrighto kūrybinio rašymo stipendijas, Nacionalinio fondo literatūros meno premiją bei PEN vertimų fondo dotaciją.

Laima Vincė rašo savo knygas ir lietuvių, ir anglų kalbomis.

2023 m. Peterio Lango tarptautinė leidykla išleido jos akademinę monografiją Vanished Lands: Memory and Postmemory in North American Lithuanian Diaspora Literature.

Lietuvoje išleistos knygos:

  • Rašyti gali kiekvienas, Baltos Lankos
  • Tai ne mano dangus, Alma Littera
  • Mūsų nepalaužė, Alma Littera
  • Karantino dienoraštis, Domus Lituanus
  • Apie anuos nepamirštamus laikus: Juozo Lukšos-Daumanto ir Nijolės Bražėnaitės susirašinėjimas, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto leidykla
  • The Unlocked Diary: The Collected Works of Matilda Olkinaitė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto leidykla

Trumpai apie renginį

Data ir laikas
rugsėjo 29 d. 15–17 val
spalio 2 ir 3 d. 18–20 val.
Vieta
rugsėjo 29 d. ir spalio 2 d. – Renginių erdvė, III a.
spalio 3 d. – Valstybingumo erdvė, II a.
Dalyvavimas
prašome registruotis čia 
Organizatorė
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Amerikos skaitykla
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
pagrindinė dirbtuvių kalba – anglų
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“