Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Suminagaši technika. Edukacija su svečiu Mariumi Vinskumi

2021 m. birželio 29 d. 17.00 val. – 18.30 val.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į tęstinį meno edukacijų ciklą. Jame pristatomi meno teorijos pagrindai, vyksta praktinės dailės pamokos. Edukacijos skirtos pradedantiesiems meno mylėtojams, bet ir profesionalai gali pagilinti savo teorines ir praktines žinias.

Užsiėmimų metu bus supažindinama su modernizmo tapybos srovėmis ir jų įtaka meno kūrinio kompozicijai. Teorinėje dalyje aptariamos Europos XIX a. pab.–XX a. pr. tapybos srovių kaitos, Kinijos ir Japonijos tapybos mokyklos, reakcijos į ankstesnes kryptis. Jų meninės idėjos leidžia atpažinti ir įvardyti, kaip reikia kurti, komponuoti paveikslą. Tai – tarsi kūrinio nematomas stuburas, pagrindas, padedantis formuoti ir komponuoti vaizdą iš atskirų formų ar spalvų.

Birželio 8 d. – Kubistinė realybė

Kubizmo srovės pavadinimas kilo, kai prancūzų kritikas Louis Vauxcelles 1908 m. Georgeso Braque paveikslą „Namai Estakoje“ apibūdino kaip nutapytą iš kubų. Chronologiškai pirmuoju kubizmo kūriniu laikomas Pablo Picasso 1907 m. paveikslas „Avinjono panelės“. Kubizmo stiliui būdingas suskaidytas tikrovės suvokimas, daiktų vaizdavimas vienu metu iš skirtingų taškų, geometrizuotos formos be ryšio su daiktu ir jo sandara, dekoratyvumas. Kubizmo atstovai atmetė nuo Renesanso laikų galiojusį principą, kad menas turi mėgdžioti tikrovę, nepaisė grožio ir bjaurumo kriterijų. Šios idėjos naudingos mokantis komponuoti kūrinį.

Birželio 16 d. – Abstraktus motyvas

Abstraktusis menas neatsirado staiga, tai nebuvo tik XX a. kūrėjų apmąstymai. Žydų ir islamo tikėjimas draudžia vaizduoti žmones, todėl jie ieškojo išeities visose dekoratyvinio ir nevaizduojamojo meno formose arba kaligrafijoje.

Vasilijus Kandinskis knygoje „Apie dvasingumą mene“ (1912) suformulavo teorinius abstrakcionizmo principus. 1930 m. Paryžiuje įvyko pirmoji tarptautinė abstrakcionistų paroda. Užsiėmime sujungsime šių formų judėjimą į vieną motyvą.

Birželio 29 d. – Suminagaši technika. Edukacija su svečiu Mariumi Vinskumi

Marius Vinskus – menininkas, studijavęs filosofiją Vilniaus universitete, tapybą Vilniaus dailės akademijoje, aktyviai kuriantis klasikinės grafikos ir medijų srityse, – papildys meno edukacijų ciklą ir pristatys, kaip galima kurti suminagaši technika.

Suminagaši, arba plūduriuojantis tušas, tai seniausia žinoma popieriaus marmuravimo technika, užgimusi Kinijoje prieš du tūkstančius metų ir praktikuota šintoizmo šventikų Japonijoje nuo XII a. Originaliai naudota kaip dekoratyvus popierius kaligrafijai ir tušo piešiniams. Tušas lašinamas arba švelniai baksnojamas teptuku ant vandens paviršiaus, taip sukuriant įvairius medžio, uolų, gyvūnų, augalų tekstūrų ornamentus, tada padaromas antspaudas ant popieriaus, medžio ar kitos porėtos medžiagos. Tekstūruotą popierių galima panaudoti rankdarbiams arba tiesiog pasikabinti kaip dekoratyvų paveikslą. Ši paprasta, bet unikali technika puikiai tinka ir meno terapijai. Rezultatas visada būna unikalus ir nenuspėjamas.

Kviečiame registruotis ir dalyvauti: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, dalyvių skaičius ribojamas – į visus renginius būtina registracija, atvykus privaloma dėvėti apsaugines veido priemones, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Nacionalinė biblioteka pagal rekomendacijas valo, dezinfekuoja ir vėdina patalpas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į biblioteką neįleidžiami. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie edukacijas

Data
birželio 8, 16, 29 d.
Laikas
17 val.
Vieta
Pažinimo erdvė, V a., 535 kab.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
būtina registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“: Kubistinė realybė; Abstraktus motyvas; Suminagaši technika. Edukacija su svečiu Mariumi Vinskumi