Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Knygos „Užpulti gynėmės. 1940–1941 metų įvykiai ir jų ištakos“ pristatymas

2021 m. lapkričio 25 d. 17.30 val. – 19.00 val.

Minėdamas 1941 m. Birželio sukilimo 80-metį Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) išleido Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro prof. Kęstučio Skrupskelio straipsnių rinkinį „Užpulti gynėmės. 1940–1941 metų įvykiai ir jų ištakos“. LGGRTC ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į K. Skrupskelio knygos pristatymą.

Knygoje publikuojami 25 straipsniai, K. Skrupskelio parašyti per pastaruosius dvidešimt metų. Knyga suskirstyta į keturis skyrius: „Kas sukilo“ (daugiausia dėmesio skiriama aktyviausiems Birželio sukilimo dalyviams), „Lietuvių ir žydų santykiai“, „Okupacijoje ir sukilime“ (šiame skyriuje apžvelgiamos pirmosios bolševikų okupacijos dienos ir 1941-ųjų sukilimas) ir „Laikinoji vyriausybė ir antroji okupacija“.

Šis straipsnių ir esė rinkinys iškelia du esminius argumentus.

Pirmas metodologinis: dokumentus svarbu ne vien skaityti, bet ir aiškinti, atsižvelgiant į atsiradimo kontekstą. Istorikai privalo turėti žinių apie dokumentų autorius, jų požiūrį, įsitikinimus, ketinimus, turimus išteklius ir informaciją, kuria jie tuo metu disponavo. Istorikai žvelgia į praeitį ir žino jos raidą bei pasekmes. Tuo metu istorinėje scenoje veikiantys asmenys žvelgia į ateitį, priima sprendimus, negalėdami žinoti, kokie bus tų sprendimų rezultatai.

Antra knygos autoriaus tezė yra tvirtinimas, kad lietuviai, kaip ir visos tautos, užpulti turėjo teisę gintis. Kai kurie partizanai elgėsi garbingai, kiti – kvailai, treti – nusikalstamai. Bet tai galima pasakyti apie bet kurį sukilimą ir bet kurią kovojančią kariuomenę. Kai kurių partizanų padaryti nusikaltimai negali diskredituoti sukilimo.

Įvadinį tekstą parašė dr. Kęstutis Girnius, knygos sudarytojas Vidmantas Valiušaitis.

Renginyje dalyvaus ir kalbės: knygos autorius prof. Kęstutis Skrupskelis (nuotoliniu būdu), įvado autorius dr. Kęstutis Girnius, LGGRTC gen. direktorius dr. Arūnas Bubnys, knygos sudarytojas Vidmantas Valiušaitis. Renginį moderuos Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovė dr. Ilona Strumickienė.

Registracija būtina: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

SVARBU! Nacionalinės bibliotekos renginiuose galima dalyvauti tik turint galimybių pasą. Laikantis saugumo reikalavimų, dalyviai įleidžiami ne anksčiau nei likus 15 min. iki renginio. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams būtina dėvėti apsaugines (medicinines) veido kaukes arba respiratorius, laikytis saugaus atstumo, naudotis rankų dezinfekcijos priemonėmis. Norintieji dalyvauti renginyje turi registruotis. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 25 d.
Laikas
17.30 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a., 305 kab.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
registracija būtina Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Organizatorius
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“

Rekomenduojame