Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

L‘Oreal-UNESCO programos „Moterims moksle“ Lietuvos laureačių pranešimai

2022 m. rugsėjo 23 d. 16.30 val. – 17.45 val.

L‘Oreal-UNESCO programa „Moterims moksle“ jau 24-erius metus apdovanoja talentingas mokslininkes iš viso pasaulio už jų atliekamus pažangius mokslinius tyrimus. Per šešerius programos gyvavimo Lietuvoje metus jau buvo apdovanota dešimt Lietuvos tyrėjų, svariai prisidedančių prie mokslo pažangos įvairiose srityse – nuo išmaniųjų medžiagų kūrimo iki vėžio gydymo. Iš jų net dvi buvo apdovanotos prestižiniu tarptautiniu kylančių talentų apdovanojimu.

„UNESCO savaitės“ renginyje L‘Oreal-UNESCO programą „Moterims moksle“ ir savo atliekamus mokslinius tyrimus, jų svarbą sprendžiant globalius iššūkius pristatys trys Baltijos šalių programos laureatės iš Lietuvos.

Įžangos žodį tars akademikas Jūras Banys, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas. Renginio dalyvius pasveikins Rimantas Žylius, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos pirmininkas.

Pranešimai

„L‘Oreal-UNESCO programos „Moterims moksle“ svarba ir įtaka karjerai“ – dr. Ieva Plikusienė, Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto docentė, 2022 m. L‘Oreal-UNESCO programos „Moterims moksle“ tarptautinių kylančių talentų apdovanojimų laureatė.

Dr. I. Plikusienė buvo įvertinta už novatoriškus tyrimus kuriant ir tobulinant optinius biologinius jutiklius, skirtus naujojo koronaviruso baltymams ir specifiniams antikūnams tirti. Jos atliekami tyrimai svarbūs norint suprasti, kaip antikūnai jungiasi su viruso baltymais ir kaip šis virusas gali būti neutralizuotas. Dr. I. Plikusienė pristatys savo atliekamus tyrimus ir L‘Oreal-UNESCO tarptautinę kylančių talentų programą.

„Daugiafunkcių nanodalelių tyrimai vėžinėse ląstelėse“ – Greta Jarockytė, Nacionalinio vėžio instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja ir 2022 m. L‘Oreal-UNESCO programos „Moterims moksle“ Baltijos šalių jaunųjų kylančių talentų Lietuvos prizininkė.

G. Jarockytė tyrinėja įvairias nanodaleles kaip ateities nanovaistus vėžio diagnostikai ir gydymui. Nanodalelės, kurios gali būti naudojamos tiek diagnostikai, tiek gydymui, vadinamos teranostinėmis nanodalelėmis. Viena pagrindinių tyrimų krypčių yra daugiasluoksnių nanodalelių tyrimai. Šių nanodalelių kiekvienas sluoksnis atlieka skirtingas funkcijas, o kiekviena funkcija yra „įjungiama“ apšvietus skirtinga šviesa. Tokios daugiafunkcinės nanodalelės galėtų būti proveržis vėžio diagnostikoje ir gydyme. Kol kas tai yra fundamentiniai tyrimai, todėl šios nanodalelės testuojamos tik su vėžinėmis ląstelėmis in vitro. Taip pat nanodalelės tiriamos ir pasitelkiant erdvines ląstelių kultūras – sferoidus. Šie ląstelių sferoidai yra tarsi maži navikai ir leidžia ištirti, kaip įvairios nanodalelės elgtųsi navike.

„Pagrindiniai vaistų kūrimo etapai“ – dr. Joana Smirnovienė, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro jaunesnioji mokslo darbuotoja, 2021 m. L‘Oreal-UNESCO programos „Moterims moksle“ Baltijos šalių jaunųjų kylančių talentų Lietuvos prizininkė.

Dr. J. Smirnovienė daugiau nei dešimtmetį vykdo mokslinius tyrimus vaistinių molekulių kūrimo srityje. Ji yra paskelbusi 19 mokslinių publikacijų ir dalyvavusi daugiau nei 30 tarptautinių konferencijų. Pranešime mokslininkė papasakos apie pagrindinius vaistų kūrimo etapus: kandidatinių vaistinių molekulių atranką mėgintuvėlyje, priešklinikinius ir klinikinius tyrimus bei vaisto patekimą į rinką.

Renginys vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje (III a.).
Renginį taip pat bus galima stebėti per nuotolį.

Ši diskusija yra Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos rugsėjo 19–23 d. organizuojamos „UNESCO savaitės“ dalis. Renginių ciklo tikslas – bendroje susitikimų, pokalbių ir diskusijų platformoje suburti skirtingų sektorių ir organizacijų atstovus, Lietuvos ir užsienio šalių ekspertus ir aptarti aktualias UNESCO temas bei veiksmus švietimo, mokslo, kultūros, informacijos ir komunikacijos srityse.

Daugiau informacijos rasite www.unesco.lt ir www.facebook.com/UNESCO
Pasiteirauti: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 23 d.
Laikas
16.30 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
1,15 val.
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“