Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio knyga – Jurga Vilė, Valentina Černiauskaitė. „Šuo, kuris išeina naktį“

Mėnesio knyga – kelrodė žvaigždė, kuri padės nepasiklysti tarp naujienų ir atrasti pačias geriausias knygas. Kiekvieną mėnesį Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaikų literatūros specialistai rekomenduoja po vieną naują, aktualią ir meniškai vertingą knygą, nusipelniusią skaitytojų dėmesio.

Jurga Vilė, Valentina Černiauskaitė. „Šuo, kuris išeina naktį“

Nors knygų apie keturkojį žmogaus draugą tikrai netrūksta, šį kartą skaitykite apie ypatingą šunį Mėnulį. Pasivaikščioti su savo žmogumi jis išeina tik naktį. O naktis – paslaptingas ir ypatingas paros laikas. Ir visai nebaisus. To pasivaikščiojimo metu galima tiek visko patirti ir pamatyti – sutikti juodą katiną, peles, ant konteinerių šokančias tango, linksmus šiukšlininkus, apsiskaičiusį benamį, įskilusią plytelę, vaiduoklius balose... Taip ir naktis netruks prabėgti. Naktis slepia ir ypatingus susitikimus, kokius? Sužinosite perskaitę šią knygą.

Knygos „Šuo, kuris išeina naktį“ idėją įkvėpė tikras rašytojos Jurgos Vilės gerai pažįstamas šuo.

Ypatingą naktinės kelionės nuotaiką ir kinematografines detales perteikia ir gilesnius klodus padeda atverti subtilios debiutuojančios menininkės Valentinos Černiauskaitės iliustracijos. 

Jurga Vilė – devynių knygų autorė, įvertinta aukščiausiais vaikų literatūros apdovanojimais  Lietuvoje ir už jos ribų. Jos grafinė novelė „Sibiro haiku“ (2017) pelnė metų premiją Kultūros ministerijos organizuojamame Knygos meno konkurse, dvi IBBY premijas: Prano Mašioto ir Domicėlės Tarabildienės, tarptautinę IBBY premiją, pirmąją dr. Aloyzo Petriko literatūrinę premiją.

Valentina Černiauskaitė kuria leidybos, iliustracijos bei vizualiojo meno srityse. Baigusi Vilniaus dailės akademiją ir pagal mainų programą Helsinkio menų universitete studijavusi menininkė yra ne vienos parodos dalyvė, knygų iliustratorė ir dizainerė.

Šiųmečiuose IBBY knygų vaikams ir paaugliams apdovanojimuose ši Jurgos Vilės ir Valentinos Černiauskaitės knyga pelnė premiją už geriausią paveikslėlių knygą vaikams – ji įvertinta už pojūčių transformaciją į meninius vaizdus, už stilistinį vaizdo ir teksto vientisumą, originalią grafinę raišką.

„Šuo, kuris išeina naktį“ – paveikslėlių knyga, tiksianti visiems – tiek dideliems, tiek mažesniems.

Vaikams ir jaunimui nuo 7 metų. 32 p.

Mėnesio knygą rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.