Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Biblioteka vaikams ir jaunimui

Naujienos iliustracija

Mėnesio tema – Metų knygos rinkimų pirmieji laimėtojai

Kaip atrasti gerų ir įdomių knygų, kai jų tiek daug ir išties lengva pasiklysti bibliotekos labirintuose? Kiekvieną mėnesį mūsų interneto svetainėje bei feisbuko paskyroje rasite knygų rekomendacijas tam tikra tema ikimokyklinukams, pradinukams, jaunesniems ar vyresniems paaugliams. Siūlysime naujų ir senų knygų, prozos ir poezijos, lietuvių ir užsienio autorių.

Gegužės mėnesį skelbiami tradicinės akcijos „Metų knygos rinkimai“ nugalėtojai. O tai – puiki proga atsigręžti atgal ir pasmalsauti, kas gi buvo tie pirmieji, prieš beveik 20 metų laimėję Metų knygos rinkimus vaikų kategorijoje.

Kviečiame skaityti.

Selemonas Paltanavičius. „Velniukas ir vieversiukas“

Tai knyga apie mažąjį velniuką. Jis – padauža, bet geraširdis… Jis kitoks nei visi velniai. Tikra velniava jam su vyresniais ir įžūlesniais velniais gyventi. Toje velniavoje nutinka stebuklas… Kokią paslaptį slepia gležnas kiaušinis? Kas jame stuksi? Ar išsipildys velniuko svajonė turėti artimą, mielą padarą – ir ne velnią, bet ir ne žmogų...

Tarptautinės vaikų literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius 2006 m. šios knygos autorių apdovanojo specialiąja premija už meistrišką tautosakos motyvų panaudojimą vaikų literatūroje.

Metų knygos rinkimuose šis kūrinys išrinktas geriausia 2006 metų vaikų knyga.

Vaikams ir jaunimui nuo 7 metų. 40 p.

Rimantas Černiauskas. „Slieko pasaka“

Nuotaikinga pasaka apie tai, kas atsitinka, kai mokykloje nebegali mokytis nei vaikai, nei sliekai. Autorius kviečia pabandyti įsijausti į slieko Zigmučio kailį ir patirti kvapą gniaužiančių nuotykių. Ši knygutė skelbia sensacingą žinią: mokykla atsibosta ne tik mokiniams! Nieko, regis, jau nestebina, kai vaikai pareiškia nebenorį mokytis, tačiau ką daryti, kai savo darbo nebenori dirbti mokytojai? „Slieko pasakoje“ jie vieną dieną tiesiog ima ir nebemoko, maža to – sugalvoja paklaidinti mokinius labirinte.

Rimantas Černiauskas (1950–2011) rašė ir vaikams, ir suaugusiesiems. Iš pradžių vaikams kūrė realistiniu stiliumi, o vėliau ėmė rašyti humoro ir netikėtų nuotykių kupinas knygas, artimas nonsenso stilistikai. Šios knygos sulaukė nemažai skaitytojų ir vaikų literatūros kritikų dėmesio.

Knygą iliustravo jauna perspektyvi dailininkė Viktorija Ežiukas. Baigusi Vilniaus dailės akademiją, ji susidomėjo komiksais, animacija ir knygų iliustravimu. Dailininkė yra iliustravusi Indrės Šalčiūtės knygą „Lelijos nuodija miestą“ bei Evelinos Daciūtės knygas „Kas pažįsta Šmikį Bilbą“ ir „Geriausia gimtadienio dovana“.

„Slieko pasaka“ – labai juokinga ir šmaikšti istorija, kurią bent vieną dieną tikrovėje norėtų patirti kiekvienas mokinys! Knyga įtraukta į 100 reikšmingiausių lietuvių autorių knygų vaikams sąrašą.

Metų knygos rinkimuose ši pasaka išrinkta geriausia 2007 metų vaikų knyga.

Vaikams ir jaunimui nuo 7 metų. 96 p. 

Kęstutis Kasparavičius. „Sodininkas Florencijus“

„Sodininkas Florencijus“ – labai stilingas ir originalus kūrinys vaikams apie mažo meškinų miestelio gyvenimą. Nuostabių rožių augintojas meškinas Florencijus sukuria juodąją rožę, kuri atneša į miestelį vien tik juodas mintis ir liūdesį. Todėl sodininkas, nepaisydamas to, kad rožės užsigeidė pati Meška Karalienė, užkasa savo kūrinį giliai po žeme ir taip sugrąžina miesteliui prarastą ramybę ir džiaugsmą.

Čia sutiksite daugiau įdomių ir spalvingų Meškamiesčio gyventojų: meškinus Kepėją, Bitininką su tūkstančiu trimis šimtais aštuoniasdešimt septyniomis bitėmis, puošeivą meškutę Dainininkę ir mėlynių mėgėją meškutę Uogautoją. Kaip ir kitos K. Kasparavičiaus knygos vaikams, „Sodininkas Florencijus“ yra paslaptingos nuotaikos, pasižymi painiu siužetu, iki pat atomazgos išlaiko skaitytojo dėmesį.

Knygos teksto poveikį dar labiau sustiprina iliustracijos, išsiskiriančios realistiniais piešiniais ir siurrealistiniais elementais, sužmoginamais daiktais ir gyvūnais. Savo vizualia įtaiga jos skatina skaitytoją fantazuoti ir nepaprastai harmoningai dera su tekstais.

Metų knygos rinkimuose kūrinys išrinktas geriausia 2008 metų vaikų knyga.

Vaikams ir jaunimui nuo 5 metų. 68 p.

Knygas rekomenduoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus specialistai.