Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Iliustracija

Miestas eina per laiką

2023 m. vasario 21 d. – balandžio 23 d.

Vilniaus 700 metų jubiliejaus proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atverta paroda „Miestas eina per laiką. Mindaugas Navakas ir Arūnas Gudaitis“ pratęsiama iki š. m. balandžio 23 d.

Parodoje pristatomi du gerai Lietuvos šiuolaikinio meno scenai žinomų menininkų – Mindaugo Navako (g. 1952 m.) ir Arūno Gudaičio (g. 1973 m.) – projektai: pirmojo „Vilniaus sąsiuvinis Nr. 1“ (1981–1985 m.) ir antrojo „Vilniaus atvirukai“ (2009 m.).

Abu šie projektai laikomi chrestomatiniais šiuolaikinio meno kūriniais, o M. Navako – ir vienu iš pirmųjų postmodernistinių gestų bei įvietintos skulptūros pavyzdžių. 1981–1985 m. vaikščiodamas po miestą skulptorius fotografavo reprezentacinės ir šiuolaikinės architektūros statinius bei industrines erdves. Vėliau fotomontažo būdu sukūrė eskizų seriją, padedant bičiuliams pasiekusią spaustuvę. Pirmą kartą šios cinkografijos buvo viešai parodytos 1986 m. personalinėje menininko parodoje LTSR Architektų sąjungoje Vilniuje, tačiau paroda veikė vos kelias valandas (pasak kai kurių šaltinių, kelias dienas). Kaip atsaką į M. Navako projektą A. Gudaitis sukūrė seriją „Vilniaus atvirukai“: daugiau nei po 20 metų menininkas „prasiėjo Navako pėdomis“, taip sudarydamas galimybę naujai pažvelgti ne tik į miesto urbanistinę situaciją, bet ir į jo transformaciją. Ši serija buvo pristatyta 2009 m. 10-ojoje Baltijos meno trienalėje „Miesto istorijos“ (organizatorius – Šiuolaikinio meno centras).

Abu menininkai nestokoja sąmojingumo, todėl puikiai tinka vienas kitam į porą ir dialogui megzti, o bendra jųdviejų paroda, kurioje minėti projektai pirmą kartą eksponuojami kartu, įprasmina platų temų spektrą: joje pristatoma Lietuvos šiuolaikinio meno istorija ir Vilniaus miestas kaip inspiracijos šaltinis; narpliojami kūrinio radimosi preteksto ir konteksto sociopolitiniai klausimai; komentuojamas kūrybinės laisvės kismas; atskleidžiami skulptūros „išplėstiniame lauke“ ir santykio su miesto architektūra niuansai (M. Navakas), taip pat – dialogo ir apropriacijos, kaip kūrybinio metodo, strategijų variacijos (A. Gudaitis).

Ši paroda ne tik retroaktyvi, kadangi projektai pirmą kartą pristatomi greta vienas kito, bet ir retrospektyvi, nes joje eksponuojami ir šių kūrinių originalai, t. y. pirminiai M. Navako „sąsiuvinio“ ir A. Gudaičio atvirukų formatai (po stikliniu gaubtu, kaip muziejiniai eksponatai). Ji neatsitiktinai rengiama Nacionalinėje bibliotekoje: tai – vienintelis pastatas, fiksuojamas M. Navako „sąsiuvinyje Nr. 1“ (o taip pat antrajame „sąsiuvinyje“ (1988–1994 m.)), kurios erdvėse vykdoma ir parodinė veikla. Parodos pavadinimas pasiskolintas iš režisieriaus Almanto Grikevičiaus filmo „Laikas eina per miestą“ (Lietuvos kino studija, 1966 m.), tik „miestas“ ir „laikas“ čia sukeičiami vietomis, skatinant permąstyti ne tiek laiko aspektą, kiek miesto kaip (kūrybinės) erdvės kontekstą platesniame šiuolaikinio meno lauke ir sąsajoje su šiandienos aktualijomis.

Paroda veiks Nacionalinės bibliotekos Parodų salėje (III a.) iki 2023 m. balandžio 23 d.

Parodos kuratorė – Aušra Trakšelytė

Parodos architektas – Gediminas G. Akstinas

Dizainerė – Vaida Gasiūnaitė

Tekstų redaktorė ir vertėja – Alexandra Bondarev

Organizatorė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Partneriai – Vilniaus kontekstai

M. Navako kūrinį parodai skolina MO muziejus.

Trumpai apie parodą

Data
vasario 21 d. ‒ balandžio 23 d.
Laikas
bibliotekos darbo laiku
Vieta
Parodų salė, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“
Organizatoriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Partneriai
Vilniaus kontekstai; M. Navako kūrinį parodai skolina MO muziejus. Parodą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.