Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Tinklalaidės „Atsimenant Vilnių: Balsai iš Holokausto“ pristatymas

2023 m. rugsėjo 21 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Šį rugsėjį minimos Vilniaus geto likvidavimo 80-osios metinės (getas buvo sunaikintas 1943 m. rugsėjo 23–24 dienomis). Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka rugsėjo 21 d. 18 val. kviečia į Fortunoffo Holokausto liudijimų vaizdo įrašų archyvo tinklalaidės „Remembering Vilna: Voices from the Holocaust“ pristatymą. Renginys vyks anglų kalba Nacionalinės bibliotekos Renginių erdvėje (III a.).

Jeilio universiteto (JAV) Fortunoffo Holokausto liudijimų vaizdo įrašų archyve saugoma daugiau kaip 4000 pasakojimų žmonių, tiesiogiai patyrusių nacių persekiojimus ir žiaurumus. Jie slapstėsi, priešinosi ir sugebėjo išgyventi Holokaustą. Liudijimai surinkti Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Europoje, Izraelyje ir įrašyti liudytojų pageidaujama kalba. Nacionalinė biblioteka ir Judaikos tyrimų centras bendradarbiauja su Fortunoffo Holokausto liudijimų vaizdo įrašų archyvu nuo 2022 m., tad bibliotekos lankytojai taip pat turi galimybę prisijungti prie šios unikalios duomenų bazės.

Tinklalaidėje „Those Who Were There: Voices from the Holocaust“ (Tie, kurie ten buvo: Balsai iš Holokausto) Holokausto istorija perteikiama per tiesioginius išgyvenusiųjų ir liudininkų pasakojimus.

„Atsimenant Vilnių“ – trečioji tinklalaidės „Those Who Were There: Voices from the Holocaust“ dalis. Ši naujausio sezono dešimties dalių tinklalaidė buvo sukurta bendradarbiaujant su Žydų mokslinių tyrimų institutu YIVO Niujorke. Tinklalaidėje per išgyvenusiųjų liudijimus ir Hermano Kruko dienoraščius pasakojama Vilniaus žydų bendruomenės sunaikinimo istorija. Aptariamas tarpukariu išaugęs antisemitizmas, Sovietų Sąjungos invazija į Lietuvą ir po to sekusi vokiečių okupacija, getų sukūrimas, Vilniaus žydų žudynės, Antrojo pasaulinio karo pabaiga ir padariniai.

Kviečiame dalyvauti pristatyme. Jame apie tinklalaidę papasakos prodiuseriai Nahanni Rous ir Ericas Marcusas, vedėja Eleanora Reissa. Susitikime jie pasidalins tinklalaidės ištraukomis.

Nahanni Rous – pagrindinė tinklalaidės „Atsimenant Vilnių“ prodiuserė. Ji išklausė daugiau nei 60 Vilniuje gimusių ir Holokaustą išgyvenusių žmonių liudijimų ir sujungė juos į dešimties dalių dokumentinį garso pasakojimą apie žydų gyvenimą. N. Rous taip pat rengia ir prodiusuoja Žydų moterų archyvo tinklalaidę „Can We Talk?“, kurioje nagrinėjamos lyčių ir žydų kultūros sankirtos.

Ericas Marcusas – žurnalistas ir rašytojas, vienas iš Fortunoffo Holokausto liudijimų vaizdo įrašų archyvo tinklalaidės „Tie, kurie buvo ten“ prodiuserių. Jis taip pat yra apdovanojimus pelniusios tinklalaidės „Making Gay History“ įkūrėjas ir vedėjas. Šioje tinklalaidėje kaupiamas retų interviu garso archyvas, kad LGBTQ istorija atgytų per ją išgyvenusių žmonių balsus.

Eleanora Reissa yra Fortunoffo Holokausto liudijimų vaizdo įrašų archyvo tinklalaidės „Tie, kurie ten buvo“ vedėja. Taip pat ji yra „Tony“ apdovanojimui nominuota režisierė, dramaturgė, choreografė, kritikų pripažinta dainininkė anglų ir jidiš kalbomis, Brodvėjaus, televizijos ir kino aktorė.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 21 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
1,5 val.
Organizatorius ir partneriai
Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras; Yiddish World Center, YIVO institutas Niujoke
Svarbu
renginys anglų kalba. Jo metu gali būti filmuojama ir / ar fotografuojama
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“