Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Švedijos Karalystės parlamento Kultūros komiteto nariai ir Nacionalinės bibliotekos darbuotojai 2023 m. birželio 12 d.

Nacionalinėje bibliotekoje lankėsi Švedijos Karalystės parlamento Kultūros komiteto nariai

Birželio 12 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi oficiali Švedijos Karalystės Riksdago Kultūros komiteto delegacija. Svečius lydėjo Švedijos Karalystės ambasados Lietuvoje ambasadorė Ingen Buxton su kolegomis.

Bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pristatė svečiams Nacionalinę biblioteką, kaip modernią žinių erdvę, turinčią puikią infrastruktūrą, kurioje vyksta svarbūs valstybinės reikšmės renginiai ir politinio pobūdžio veiklos, lankosi aukšto rango užsienio politikai, valstybės vadovai ir diplomatai, rengiamos įvairios edukacijos, gausi kūrybinė veikla. R. Gudauskas atskleidė, kaip žmonėms prieinama biblioteka tampa puikia vieta kultūrinei savimonei ugdyti, kūrybine aplinka, palengvinančia savikūrą ir saviraišką kiekvienam visuomenės nariui, pristatė Nacionalinės bibliotekos, kaip parlamentinės bibliotekos, vaidmenį.

Trumpoje pažintinėje ekskursijoje po biblioteką svečiai išgirdo svarbiausius Nacionalinės bibliotekos istorijos faktus, susipažino su viešai neprieinamomis erdvėmis.

Delegacijai pristatyti svarbiausi Nacionalinės bibliotekos veiklos aspektai. Vienas iš jų – sėkmingai įgyvendinamas tarptautine patirtimi pagrįstas ankstyvojo skaitymo skatinimo projektas „Knygų startas“. Pristatytos ir kitos Nacionalinės skaitymo skatinimo programos veiklos. Taip pat delegacija apžiūrėjo mažųjų erdvę, kuri globojama ir įkurta būtent Švedijos Karalystės ambasados Lietuvoje iniciatyva ir rėmimu.

Svečiai susipažino su įvairiapuse kūrybinių dirbtuvių veikla, jų iniciatyvomis ir parama kovojančiai Ukrainai. Jiems pristatyti aktualiausi bibliotekos pokyčių ir ateities perspektyvų klausimai, vykdomi projektai.

Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė svečiams pristatė Nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekciją ir Lietuvos tarpukario žydų bendruomenei skirtą parodą „Reflections in a Shattered Mirror“.

2015 m. Nacionalinėje bibliotekoje lankėsi Švedijos karalienė Silvija. „Karalienės pasirinkimas apsilankyti mūsų bibliotekoje nebuvo atsitiktinis – Švedija garsėja ypatingu dėmesiu vaikų literatūrai, jos puoselėjimu, sklaida, kultūriniais mainais. Užsimezgę glaudesni ryšiai su šia Šiaurės šalimi sėkmingai plėtojami, darbuotojai periodiškai dalijasi patirtimi, laimėjimais ir idėjomis“, – priminė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius.

Po Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo tarptautiniai ryšiai, lėmę didžiulį proveržį leidybos, vertimų, skaitymo skatinimo ir vaikų bibliotekų darbo srityse, pirmiausia buvo užmegzti kaip tik su Švedija. Nacionalinė biblioteka ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius glaudžius ryšius su Švedija šioje srityje palaiko beveik 30 metų.