Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Bendra konferencijos dalyvių nuotrauka 2023 m. birželio 13 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko PAIDEIA (Europos žydų studijų instituto Švedijoje) alumnų konferencija

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje birželio 8-11 dienomis vyko PAIDEIA (Europos žydų studijų instituto Švedijoje) alumnų konferencija.

PAIDEIA yra akademinis institutas, įkurtas 2000 m. Stokholme, kurio tikslas – užtikrinti žydų kultūros Europoje atgaivinimą, puoselėti tarpkultūrinį dialogą bei skatinti mažumų integraciją Europos valstybių visuomenėse. PAIDEIA siūlo įvairias mokymosi programas ir siekia, kad švietimas būtų grindžiamas atvirumu, demokratija, skaidrumu ir tarpkultūriškumu.

PAIDEIA programų absolventai yra iš daugiau nei 40 šalių, taip pat ir Lietuvos, dirbantys įvairiose srityse – tai kultūros bei mokslo institucijų darbuotojai, švietimo lyderiai, rabinai, kantoriai ir žydų kultūros tyrinėtojai, muziejininkai, menininkai, žurnalistai ir rašytojai.

PAIDEIA alumnų konferencija – tai kasmetinis vis kitame mieste nuo 2005 m. vykstantis absolventų susitikimas, remiamas Diane ir Howard Wohl, kurio metu skaitomos paskaitos, mezgami ryšiai, aptariami ir planuojami bendro darbo  projektai. Ši konferencija – tai galimybė pažinti skirtingus Europos žydų gyvenimo centrus ir bendruomenes, o taip pat ir erdvė alumnams dalintis žiniomis, patirtimis bei kurti naujas iniciatyvas ir bendradarbiavimo galimybes.

Daug dėmesio konferencijos programoje buvo skirta 700metį švenčiančiam Vilniui. Dalyviai su žydų paveldu Vilniuje susipažino įvairiais būdais: paskaitų metu, studijuodami tekstus apie Vilniaus Gaoną ir litvakų mentalitetą, per organizacijų, dirbančių su žydų tematika, pristatymus,  dalyvaudami pažintinėse ekskursijose, kurias vedė net 6 vietiniai gidai. Konferencijos dalyviai taip pat apžiūrėjo kilnojamą parodą „Reflections in a Shattered Mirror“, kurią sudaro Nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekcijos dokumentai, pristatantys tarpukaryje klestėjusių Lietuvos žydų bendruomenių gyvenimą: švietimą, sveikatos apsaugą, literatūrą, teatrą ir dailę, knygų spausdinimą ir skaitymo kultūrą, taip pat Kauno ir Vilniaus vaidmenį žydų bendruomenei.

Pradėjusi bendradarbiavimą su PAIDEIA, Nacionalinė biblioteka įgijo naują svarbų tarptautinį partnerį.