Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. birželio 22 d.

Nacionalinėje bibliotekoje viešėjo YIVO delegacija

Birželio 21 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi Žydų mokslinių tyrimų instituto YIVO Niujorke delegacija, dalyvaujanti tradicinėje kasmetinėje studijų kelionėje „Lietuvos ir Lenkijos pažinimo kelionė: išskirtinai YIVO“.

Svečiai buvo pakviesti apžiūrėti svarbiausias Nacionalinės bibliotekos erdves ir parodas.

Generalinio direktoriaus pavaduotoja mokslui ir strateginei plėtrai dr. Ingrida Veliutė pristatė Nacionalinės bibliotekos misiją bei strategines veiklas.

Apie Judaikos kolekciją, Judaikos tyrimų centro veiklas ir bendradarbiavimą su YIVO papasakojo Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė.

Svečiai taip pat apžiūrėjo kilnojamąją parodą „YIVO bičiuliai / Fraynt fun YIVO. Vilniaus YIVO institutas ir tarpukario žydų pasaulis“. Joje pristatomi YIVO darbai, tarptautiniai ryšiai, tragiškas Holokausto laikotarpis ir veiklos atnaujinimas Niujorke (JAV). Čia institutas veikia ir šiandien.

Žydų mokslinių tyrimų institutas YIVO yra skirtas Rytų Europos žydų istorijai ir kultūrai išsaugoti bei studijoms visame pasaulyje. Jau šimtmetį YIVO institutas yra naujų žydų mokslo, tyrimų, švietimo ir kultūrinės raiškos formų pradininkas. YIVO viešos programos, parodos, nuotoliniai ir gyvi kursai plečia pasaulio aprėptį ir leidžia dalytis turimais didžiuliais ištekliais. YIVO archyvuose daugiau kaip 23 mln. unikalių eksponatų, o YIVO bibliotekoje – daugiau kaip 400 tūkst. tomų. Tai didžiausias tokių studijų šaltinis pasaulyje.