Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. birželio 22 d.

Mokymai kultūros darbuotojams

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, įgyvendindama Kultūros ministerijos finansuojamą projektą „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“, organizuoja mokymus kultūros sektoriaus darbuotojams. Jų tikslas ugdyti profesines kompetencijas, užtikrinančias gebėjimus teikti aktualias ir kokybiškas paslaugas, atitinkančias besikeičiančios visuomenės poreikius.

Birželio 21 d. Nacionalinės bibliotekos padalinių vadovai dalyvavo mokymų bazėje „Pakretuonės vandens malūnas“ vykusiuose mokymuose „Kokybiškas kompetencijų modelio kūrimas ir diegimas organizacijoje“. Per mokymus aptarti kompetencijų modelio kūrimo ir diegimo tikslai, strategijos, etapai, dažniausiai pasitaikančios klaidos, nauda ir rizika. Mokymų dalyviai gavo žinių bei veiksmų planą, kaip kurti ir diegti kompetencijų modelį savo organizacijoje. Mokymus vedė „Lyderystės ir verslo akademijos“ įkūrėjas, programų autorius ir lektorius Tomas Jocius.

Gegužę startavusio projekto metu jau buvo organizuoti kompetencijų modelio kūrimo ir diegimo organizacijoje mokymai kitoms dalyvių grupėms, taip pat profesionalumą ugdantys užsiėmimai kultūros darbuotojams, aptarnaujantiems vartotojus, bei mokymai renginių organizatoriams ir dirbantiesiems su vaikais ir jaunimu. Iš viso mokymuose dalyvavo beveik 200 kultūros sektoriaus darbuotojų. 2023 m. numatoma organizuoti mokymus Lietuvos viešųjų bibliotekų vadovams, kūrybines dirbtuves bibliotekų edukatoriams, pravesti mokymus „Biblioterapijos metodai ir jų taikymas bibliotekose“.

Pagrindinis projekto „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“ tikslas – sukurti tvarią kultūros sektoriaus darbuotojų kvalifikacijos tobulinimo sistemą, orientuotą į kultūros paslaugų kokybinius pokyčius. Ji turėtų užtikrinti vienodas galimybes tobulinti kvalifikaciją visiems viešojo, nevalstybinio bei privataus sektoriaus kultūros darbuotojams. 2023 m. projekto pagrindinės veiklos – sukurti kompetencijų modelį, parengti kompetencijų aprašus, diegti ugdymo valdymo sistemą, skirtą mokymams organizuoti ir turiniui skelbti. Mokymų programos visa apimtimi bus įgyvendinamos 2024–2025 metais. Iš viso planuojama surengti per 150 mokymų ir apmokyti apie 6000 unikalių dalyvių.

Projektą įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projektas finansuojamas pagal 2021–2030 m. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonę Nr. 08-001-04-01-01 „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“.