Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Renginio akimirka 2023 m. birželio 23 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta Analitinės informacijos biblioteka

Birželio 23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatyta Analitinės informacijos biblioteka.

Šiais metais Nacionalinė biblioteka kartu su Vyriausybės strateginės analizės centru ir Lietuvos Respublikos vyriausybės kanceliarija įgyvendino svarbų analitinės informacijos sklaidos projektą – Lietuvos integralioje bibliotekų informacijos sistemoje sukūrė Analitinės informacijos biblioteką (AIB). Joje sistemingai kaupiami, naudojami ir viešinami analitiniai ištekliai. Šioje įrodymų ir analitinės informacijos bibliotekoje jau paskelbta apie 1700 Lietuvoje atliktų tyrimų. Biblioteka ir toliau bus pildoma naujų tyrimų duomenimis ir įrodymais.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pabrėžė, kad biblioteka, valdanti išsamius ir patikimus informacijos išteklius, yra svarbi valstybės institucijų partnerė kuriant įstatymus ir norminius aktus. Taip Nacionalinė biblioteka prisideda prie įrodymais grįsto valdymo kultūros stiprinimo ir viešosios politikos analizės kompetencijų ugdymo.

Šiandien politinė tikrovė reikalauja gilios, kompleksinės analizės ir idėjų, o Nacionalinė biblioteka gali pasiūlyti ne tik platformą, bet ir kompetentingų specialistų bei analitikų.

Renginio dalyvius sveikino Darius Žeruolis, ministro pirmininko patarėjas strateginio planavimo, viešojo administravimo, reformų ir pokyčių valdymo klausimais, ir Agnė Vilkončiūtė, Vyriausybės strateginės analizės centro direktorė.

AIB veiklas, esmę ir perspektyvas pristatė Vyriausybės strateginės analizės centro vyriausioji politikos analitikė, laikinai einanti Veiklos valdymo grupės vadovės pareigas, dr. Viktorija Šimanauskienė ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos valdymo departamento Bibliotekininkystės metodikos ir tyrimų skyriaus duomenų tvarkytoja-konsultantė Genovaitė Rutkauskienė.

Pranešimą apie Viešosios nuomonės apklausų perdavimą į Lietuvos humanitarinių ir socialinių mokslų duomenų archyvą (LiDA) skaitė Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarių mokslų ir menų fakulteto profesorius, Vyriausybės strateginės analizės centro vyriausiasis politikos analitikas dr. Vaidas Morkevičius.

Rekomendacijas dėl reprezentatyvių šalies gyventojų apklausų atlikimo (LIST) pateikė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė, vyriausioji mokslo darbuotoja, Vyriausybės strateginės analizės centro vyriausioji politikos analitikė dr. Ainė Ramonaitė ir Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Sociologijos ir socialinio darbo instituto docentė, Vyriausybės strateginės analizės centro vyriausioji politikos analitikė dr. Rūta Žiliukaitė.

Apie techninių specifikacijų, užsakant apklausas viešųjų pirkimų būdu, rengimo gaires kalbėjo Kauno technologijos universiteto socialinių, humanitarių mokslų ir menų fakulteto profesorius, Vyriausybės strateginės analizės centro vyriausiasis politikos analitikas dr. Vaidas Morkevičius.

Pasak ekspertų, ši nauja platforma svariai prisidės prie viešosios politikos analizės kompetencijų ugdymo ir taps integralia valstybės informacijos išteklių ir duomenų sistemos dalimi, o projektas yra puiki galimybė suformuluoti ir institucionalizuoti esamus komunikacijos kanalus tarp politikos formavimo ir akademinių tyrimų ir tarpininkaujančių organizacijų, siekiant užtikrinti veiksmingą politikos kūrimą, įgyvendinimą ir vertinimą.