Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. balandžio 19 d.

Bibliotekų metų iniciatyvos jauniausiems skaitytojams

Balandžio 18 dieną pradėtas įgyvendinti vienas iš Bibliotekų metams skirtų projektų – literatūriniai protmūšiai vaikams. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas (VJLD), vykdydamas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansuojamą projektą, per 2016 metus aplankys net 35 šalies bibliotekas, kuriose surengtuose protmūšiuose dalyvaus per 800 šalies vaikų.

Literatūriniais protmūšiais siekiama, pasitelkus žaidimą, propaguoti skaitymo kultūrą, skatinti vaikų susidomėjimą knygomis, padėti jiems atrasti gerą ir vertingą literatūrą bei ugdyti kūrybingumą. Keturių turų žaidime dalyvauja 1–3 ir 4–5 klasių mokinių komandos, sudarytos iš 5 narių. Kiekvienas turas turi savo temą, kiekviename iš jų užduodama po 10 klausimų iš lietuvių ir užsienio literatūros, pateikiama su literatūra susijusių loginių užduočių. Šį pirmadienį Kupiškyje ir Biržuose vykusiuose protmūšiuose vaikai dalyvavo bendrajame įvairių klausimų, skaičių, personažų ir paveikslėlių turuose. Renginius, kuriuose varžėsi net 75 jaunieji skaitytojai, vedė VJLD Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovė Inga Mitunevičiūtė ir vyriausioji tyrėja Eglė Baliutavičiūtė bei Kultūrinės edukacijos skyriaus vadovė Viktorija Pukėnaitė.

Visiems protmūšių dalyviams, bibliotekoms ir mokykloms dovanojami spalvingi žymios lietuvių iliustruotojos ir rašytojos Linos Žutautės plakatai „Vaikas knygoje – knyga vaike“, o savo amžiaus kategorijoje nugalėjusiai komandai įteikiamas stalo žaidimas „Dixit“, ugdantis kūrybingumą, vaizduotę ir komunikacinius gebėjimus.

Artimiausiu metu literatūriniai protmūšiai vaikams bus surengti Pakruojo, Utenos, Alytaus, Daugų, Ignalinos ir kitose viešosiose savivaldybių bibliotekose.