Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. balandžio 20 d.

Nacionalinė biblioteka vėl atvėrė dokumentinį kultūros paveldą akliesiems ir silpnaregiams

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo ir Lietuvos aklųjų bibliotekos, įgyvendindamos projektą „Kultūros paveldo atvėrimas akliesiems ir silpnaregiams“, 2016 m. antrą kartą pakvietė sutrikusio regėjimo žmones į specialiai jiems pritaikytas edukacines ekskursijas Nacionalinėje bibliotekoje ir atvėrė šiai visuomenės grupei čia saugomą dokumentinį kultūros paveldą. Edukacines ekskursijas veda Nacionalinės bibliotekos senųjų knygų bei dokumentų restauravimo ir konservavimo specialistai. 

 

Edukacinių veiklos rūšių programa, skirta akliesiems ir silpnaregiams pažinti dokumentinį kultūros paveldą, yra unikali. Pernai Lietuvoje ji buvo įgyvendinta pirmą kartą. Programos išskirtinumą lėmė sudaryta galimybė akliesiems ir silpnaregiams edukacinių ekskursijų metu pažinti kultūros paveldą jį liečiant. Dalyviai susipažino su popieriaus gamybos procesu ir patys jį gamino, lytėjimu pažino įvairių struktūrų popierių, pergamentą, papirusą, knygų dydžius, leidinių formatus (nuo folianto iki miniatiūros), puošybą, įrišimus, medžiagas. Liesdami XIX–XX a. pradžios senųjų leidinių kopijas, projekto dalyviai keliavo po paslaptingą knygų pasaulį.

2015 m. buvo suorganizuota 10 edukacinių renginių, juose dalyvavo 80 žmonių (iš jų 65 – aklieji ir silpnaregiai) iš Vilniaus ir Panevėžio regionų, į ekskursijas buvo pakviesti ir vaikai bei paaugliai – Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai. Įgyvendinant projektą, sukurtas trumpametražis dokumentinis filmas, atskleidžiantis edukacinių renginių dalyvių įsitraukimą ir susidomėjimą dokumentiniu kultūros paveldu. 

Projekto aktualumą rodo didelis tikslinės grupės įsitraukimas į renginius. Šiųmečių renginių dalyviai – Vilniaus, Šiaulių, Kauno regionuose gyvenantys aklieji ir silpnaregiai. Projekte taip pat dalyvauja vaikai ir paaugliai – Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro ir Kauno Prano Daunio aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro moksleiviai. Planuojama, kad šiemet, kaip ir pernai, edukacinėse ekskursijose apsilankys daugiau nei pusė šimto regos sutrikimų turinčių asmenų.

Edukacinės ekskursijos 2015 ir 2016 m. buvo organizuojamos pagal Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuojamą projektą „Kultūros paveldo atvėrimas akliesiems ir silpnaregiams“. 

Daugiau projekto nuotraukų >>>.