Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. rugpjūčio 7 d.

Kviečia 13-asis intelektualus ralis

Rugpjūčio 19 d. Lietuvoje startuoja tradicinis intelektualus ralis „Ryterna modul Mototourism Rally“. Jis truks vieną dieną ir sujungs ypač svarbias Lietuvai temas. Iškilmingas renginio finišas vyks vakare Kauno Rotušės aikštėje.

Ralio unikalus maršrutas parengtas kartu su istorikais ir ekspertais, numatyti susitikimai su išskirtinėmis asmenybėmis, bendruomenėmis. Ir kitos progos visa tai pažinti, pasak organizatorių, daugiau nebus.

Tobula pažinimo priemonė motociklas

„Nemažai objektų turi prasmę tik būdami aktualūs. Atrasti tinkamu laiku ir tinkama proga – tai mūsų visų kelionių tikslas. Šiemet mūsų kryptis – Klaipėdos kraštas. Lygiai prieš 100 metų susiklostė unikali ir trapi galimybė susivienyti Didžiajai ir Mažajai Lietuvai. Tik tai nebuvo dovana iš aukščiau. Už viso to stovėjo realūs žmonės, kai kurie iš jų vardan to atidavė gyvybes. Aišku, apie viską galima pasiskaityti knygose ar internete. Dauguma taip ir daro, ir tai yra gerai. Tik mūsų laimė, kad vietoje naršyklės turime motociklus – tobulą pažinimo priemonę. Vietoje straipsnių – maršrutus. Juos padėjo parengti tikri Klaipėdos krašto ekspertai prof. Domas Kaunas, Denisas Nikitenka, Diana Varnaitė ir kiti. Vietoje sausų faktų turime galimybę visa tai pamatyti ir pajausti gyvai. Ką ir padarysime rugpjūčio 19 dieną“, – sako organizatoriai.

Ralis ne kiekvienam

Intelektualaus ralio dalyviai daug metų nuosekliai keliauja pažindami istoriją, kultūrą, paminėdami aktualius visai Lietuvai metus. Tai yra vertybė. „Renginys skirtas žinantiems, kad tik per pažinimą ateina tikroji meilė savo kraštui. Myli ne tas, kuris vėliavėlę kelia, o žinantysis daugiau. Vėliavėlę gali iškelti visi, o žino, pažįsta ne visi, nes tai reikalauja pastangų, laiko. Intelektualaus ralio dalyviai yra tikri Lietuvos pažinimo ekspertai“, – sako organizatoriai. Jau tapo tradicija, kad renginio partneriai yra Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos kelių policija, Šaulių sąjunga, „Regitra“, Kauno savivaldybė. „Džiaugiamės, kad visus šiuos partnerius įkvepia ir vienija intelektualaus ralio idėja – gyvos istorijos, kultūros, svarbių Lietuvai asmenybių pažinimas“, – sako viena organizatorių Birutė Vaitkutė. Oficialiai atstovauti savo kraštui motociklininkus kviečia Kauno ir Kauno rajono, Vilniaus ir Vilniaus rajono, Panevėžio, Pasvalio, Klaipėdos rajono, Vilkaviškio, Kaišiadorių, Šiaulių ir kitos savivaldybės. Jos ralio dalyviams įteiks miestų vėliavas ir išlydės į kelionę.

Gyvas pažinimas – pagrindinis tikslas

Per Mažąją Lietuvą vedantis ralio kultūrinis bei istorinis maršrutas skirtas įprasminti Klaipėdos krašto metus. Dėmesys skiriamas Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 90-mečiui, Sąjūdžio 35-mečiui, Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėjo Vlado Putvinskio-Pūtvio 90-mečiui, šių metų Lietuvos kultūros sostinei Tauragei (tradiciškai įtraukiamos ir Lietuvos mažosios kultūros sostinės). Kiekvienas ralio maršruto objektas specialiai atrinktas ir sukurtas tik šiam renginiui. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, istorikai. Renginys baigsis Kauno senamiestyje – po turiningos dešimties valandų kelionės dalyviai finišuos Rotušės aikštėje. „Finišo vieta labai prasminga ir jauki. Galima sakyti, kad joje susitiks visa Lietuva, juk dalyviai iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių. Kartu su Kauno savivaldybe kviečiame rugpjūčio 19 d. visus Lietuvos motokeliautojus finišuoti Kauno Rotušės aikštėje“, – sako organizatoriai.

Daugiau informacijos ›