Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. balandžio 22 d.

XVI Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė: tradicinė, bet neeilinė

Balandžio 23–29 dienomis jau šešioliktą kartą Lietuvoje bus minima Bibliotekų savaitė. Šiemet ji neeilinė, nes 2016-ieji šalyje paskelbti Bibliotekų metais, visoje Lietuvoje vyks ypač daug – per 1 600 pačių bibliotekų rengiamų ir joms skirtų renginių. Šiųmetės Nacionalinės bibliotekų savaitės, kaip ir visų Bibliotekų metų, moto – „Stipri biblioteka – stipri visuomenė“.

Bibliotekų vaidmuo Lietuvos kultūriniame ir socialiniame gyvenime išlieka didelis, nors kasdien daugelis to galbūt ir nemato. Turbūt daugumai būtų netikėta žinia, kad per metus šalies bibliotekos bendrai priima 25 mln. lankytojų – tiek, kiek jų gyvena Australijos žemyne.

Bibliotekų savaitės dienomis kiekvienas Lietuvos miestas, miestelis ar kaimas, kuriame yra biblioteka, šurmuliuos įdomiais renginiais, popietėmis, vyks susitikimai su kūrėjais, įdomiais ir linksmais žmonėmis.

„Siūlome tiesiog sekti savo krašto, miesto ar rajono bibliotekos naujienas ir pasirinkti tai, kas jums įdomiausia: tai gali būti ne tik tradiciniai skaitymai, susitikimai su autoriais, bet ir ekskursijos po miestą, šiaurietiško ėjimo pamokos ar dainavimas kartu susėdus skverelyje. Bibliotekininkai švenčia ir kviečia visus prisidėti!“ – apie Bibliotekos savaitės mastą pasakoja Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Alina Jaskūnienė.

Įdomus šiųmetės savaitės akcentas – palaikant Britų tarybos iniciatyvą, Williamo Shakespeare‘o 400-ųjų mirties metinių proga daugelyje Lietuvos bibliotekų bus skaitoma šio vieno garsiausių pasaulio dramaturgų poezija ar improvizuojama klausant jo eilėraščių.

Bibliotekininkų draugijos pirmininkės teigimu, kiekviena biblioteka stengsis nustebinti savo bendruomenes ir lankytojus, organizuodama diskusijas bei susitikimus su žinomais asmenimis – Andriumi Tapinu, Nijole Narmontaite, Beata Nicholson ir kt., kūrybinėse dirbtuvėse demonstruodama naująsias technologijas ir bibliotekų galimybes.

Ypač daug renginių bus skirta jauniesiems skaitytojams: kūrybinės knygų ir jų skirtukų dirbtuvės, piešinių konkursai, viktorinos, protų mūšiai, robotikos užsiėmimai, koncertai.

„Bibliotekų savaitė organizuojama siekiant atkreipti dėmesį į bibliotekas, jų veiklą, siekiant viešinti jų paslaugas, naujoves, indėlį kuriant žinių visuomenę, mažinant socialinę atskirtį, taip pat norint atkreipti visuomenės dėmesį į nepakankamą bibliotekų finansavimą“, – teigia A. Jaskūnienė.

Lietuvos bibliotekos toliau dalyvauja nuotraukų akcijoje „Aš skaitau, nes ...“. Jos metu įdomiausiai atsakiusieji į paprastą klausimą „Kodėl jums svarbios knygos ir skaitymas?“ bus apdovanoti šiandien Lietuvos Respublikos Seime vykstančioje metinėje Lietuvos bibliotekininkų draugijos konferencijoje, skirtoje Tarptautinei knygos ir autorių teisių dienai. Taip pat šioje konferencijoje bus apdovanoti kolegos, aktyviausiai dalyvaujantys visuomenės ugdymo, skaitymo skatinimo, kūrybinio lavinimo veiklose.

Bibliotekų savaitės metu Lietuvos bibliotekos ir jų bendruomenės kviečiamos pirmą kartą dalyvauti Nacionalinėje bibliotekų olimpiadoje, kurioje nugalės sumaniausia, aktyviausiai skaitanti ir daugiausia žinių turinti biblioteka ir jos bendruomenė.

Kasmet balandžio 23-iąją UNESCO kviečia minėti Tarptautinę knygos ir autorių teisių dieną. Tai vienas iš būdų, kuriuo siekiama skatinti skaitymą, leidybą bei intelektinės nuosavybės (autorių teisių) apsaugą. Balandžio 23-ioji – simbolinė data visai pasaulio literatūrai. 1616 m. šią dieną mirė trys literatūros šedevrų meistrai: Miguelis de Cervantesas, Williamas Shakespeare‘as ir Inca Garcilaso de la Vega. Idėja minėti šią dieną radosi Katalonijoje (Ispanija), kur nuo senų laikų gyvuoja tradicija dovanoti rožę pirkėjui, įsigijusiam knygą.

Baigiantis Nacionalinei savaitei, balandžio 28–29 d. Birštone vyks Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekų konferencija „Skaitanti visuomenė: paradigmų kaita XXI amžiuje“.

Šiemet Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiais bus siekiama padidinti bibliotekų įvaizdžio patrauklumą visuomenei, išryškinti bibliotekų tinklo privalumus, atskleisti daugialypį jų teikiamų paslaugų plėtros ir naudos visuomenei potencialą. Bibliotekų savaitę globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Visą Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginių sąrašą galite rasti čia › (spauskite „+“ norėdami peržiūrėti pasirinktos bibliotekos renginius).

Bibliotekų savaitės plakatas čia ›