Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. rugpjūčio 28 d.

Vasaros stovykla bibliotekų edukatoriams

2023 m. rugpjūčio 23–25 d. Pakretuonėje vyko vasaros stovykla apskričių bibliotekų edukatoriams. Trijų dienų kompetencijų ugdymo renginyje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos mokymų bazėje susirinko edukatoriai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio bei Šiaulių apskričių bibliotekų.

Lietuvoje bibliotekų lankytojų ratas plečiasi, jų lūkesčiai vis auga, tad bibliotekų darbuotojai kaskart turi įveikti naujus iššūkius. „Biblioteka jau seniai nebėra vien tik knygų išdavimo vieta. Tai – erdvė, kurioje atliepiami skirtingų lankytojų grupių poreikiai, nepaisant jų amžiaus, gebėjimų ir kitų dalykų. Žmonės vis dažniau žino, ko nori, kartais ateina turėdami net labai konkrečių lūkesčių, tad visiems bibliotekų darbuotojams – ne išimtis ir edukatoriai – reikia nuolat tobulinti savo kompetencijas ir ieškoti naujų idėjų, metodologijų siekiant užtikrinti kokybišką paslaugų teikimą“, – pasakoja stovyklos dalyvė, Kauno apskrities viešosios bibliotekos Meno ir muzikos skyriaus edukatorė ir vyr. bibliotekininkė Kristina Vyturytė.

Nacionalinės bibliotekos organizuotos stovyklos tikslas – suteikti praktinių žinių planuojant ir įgyvendinant edukacines programas, didinant edukacinių veiklų įvairovę ir įtraukiant individualių poreikių turinčius dalyvius. Veiklų turinys buvo orientuotas į bendradarbiavimo, partnerystės ir draugystės aspektus, kuriais vadovaujamasi organizuojant įtraukųjį ugdymą. Apskričių bibliotekų edukatoriai noriai įsitraukė į grupines dirbtuves ir diskusijas, kuriose dalijosi įžvalgomis apie empatiją, autentiškumą, patirtinį mokymąsi bei darbo su skirtingomis lankytojų grupėmis dinamiką, gerąją patirtį. Galiausiai dalyviai stengėsi užmegzti glaudesnį ryšį su edukacines veiklas bibliotekose įgyvendinančiais kolegomis.  

„Veiklų metu daug kalbėjome apie patirtinio mokymosi vertę. Ši stovykla – nauja patirtis mums patiems. Kol kas negalėčiau atsakyti, ar savo praktikoje viską, ką čia išgirdau, pritaikysiu, tačiau jau dabar jaučiu turinti naujų kūrybinių impulsų, kurie tikrai padės ruošiant edukacines programas. Pabūti bendruomenėje, pabendrauti su kolegomis, kurie susiduria su panašiais iššūkiais, o, svarbiausia, pamatyti, kaip jie sprendžia problemas, buvo itin vertinga“, – teigė Asta Jasiulionienė iš Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos.

Stovykloje dalyvavo bibliotekininkai, edukatoriai, kultūrinių programų koordinatoriai iš Lietuvos audiosensorinės bibliotekos, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, Kauno apskrities, Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešųjų bibliotekų.

Projektą įgyvendina Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projektas finansuojamas pagal 2021–2030 m. Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Kultūros ir kūrybingumo plėtros programos pažangos priemonę Nr. 08-001-04-01-01 „Aukštos meninės vertės, įvairaus ir įtraukaus kultūros turinio prieinamumo didinimas“.