Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Katerynos Beslik portretas 2023 m. rugsėjo 4 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta Katerynos Beslik paroda „Huliaipolė – mano mažoji Tėvynė“

Rugsėjo 1 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatyta Ukrainos mados dizainerės ir menininkės Katerynos Beslik personalinė paroda „Huliaipolė – mano mažoji Tėvynė“. Ši paroda – pirmieji menininkės žingsniai siekiant plėsti kūrybinių sumanymų lauką, pasitelkiant sau artimiausias medžiagas – antrines žaliavas, tekstilę.

Parodoje pasakojama apie menininkės gimtąjį miestą Zaporižios srityje Huliaipolę, esantį karo zonoje, ir ten apsistojusius žmones, tarp jų ir Katios šeimą. Nuo 2022 m. kovo pradžios mieste nėra elektros, dujų, vandens ir įprasto susisiekimo, jį nuolat apšaudo ir bombarduoja priešai. Menininkė tyrinėja savo krašto dvasią ir čia likusių gyventi žmonių jausmus. Kodėl jie ir toliau gyvena tokiomis sąlygomis? Ką jaučia? Kas jiems yra namai?

Parodos atidaryme dalyvavo menininkė, susirinkusiems ukrainietiškai kalbantiems svečiams vertėjavo Olegas Šurajevas. Parodos kuratorė Milda Dainovskytė pabrėžė, kad paroda atidaroma grįžimo į ugdymo įstaigas ir mokslo dieną, o K. Beslik parodos užuomazgos taip pat prasidėjo mokykloje – Huliaipolės 2-ojoje vidurinėje. „Dar būdama 7-oje klasėje [Kateryna] parašė esė pavadinimu „Huliaipolė – mano mažoji Tėvynė“, ji įsivaizdavo save kaip sėkmingą verslo moterį, užaugusią ir grįžtančią į savo gimtinę. Deja, šiandien Katerynai grįžti į savo namus labai pavojinga.“ Parodoje eksponuojami menininkės šeimos narių, kaimynų atiduoti drabužiai, kuriuos ji pavertė fosilijomis arba artefaktais, kiekvienas jų turi savitą istoriją. Trimis kalbomis parengtuose parodos lankstinukuose lankytojai prie kiekvieno eksponato ras Huliaipolės gyventojų atsiminimus ir liudijimus.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas perduotame sveikinimo žodyje pabrėžė, kad „paroda žiūrovus priartina prie karo zonoje gyvenančių šeimų. Tekstilės kūrinius lydintys tekstai perteikia kontrastingus Huliaipolės žmonių išgyvenimus, suteikia jiems balsą. <...> Šiandien džiaugiamės priimdami dar vieną Ukrainos kūrėją ir suteikdami erdvę jos kūriniams Nacionalinėje bibliotekoje“.

Dėkodama susirinkusiems, parodos autorė K. Beslik kalbėjo apie parodos eksponatuose įkūnijamą kontrastą tarp žiaurios Ukrainos kasdienos ir šviesių atsiminimų apie kiekvieną šeimos narį bei kaimyną gimtajame mieste: „Kai šiandien kas nors miršta, rytoj kas nors eina į vakarėlį. Labai platus jausmų diapazonas – nuo minuso iki pliuso. Ir mes prisitaikome prie šio emocinio svyravimo. Norėčiau, kad žmonės Lietuvoje ir Europoje nepamirštų, kad vyksta karas. Tačiau mes taip pat žinome, kad gyvenimas tęsiasi, ir savo svajones turime įgyvendinti čia ir dabar.“

Po sveikinimo kalbų susirinkusieji turėjo galimybę išvysti improvizacinio teatro „Vakhtery“ (“Вахтёры” / „Sargybiniai“) (Charkivas, Ukraina) ir K. Beslik bendrą pasirodymą „Kaukia tik vėjas“.

Nacionalinės bibliotekos lankytojai apžiūrėti parodą gali Parodų salėje (III a.) rugsėjo 1–25 d.

Daugiau menininkės kūrybos: https://www.instagram.com/kateryna_beslik/

Parodą remia „Ukreate Hub“ ir Atviros Lietuvos fondas.

Parodos eksponavimo metu renkama humanitarinė pagalba Ukrainai.

Parodos metu kviečiame aukoti fondui „Support fund by lady boss club“. Šis fondas teikia humanitarinę pagalbą šeimoms su vaikais ir pagyvenusiems žmonėms. Jau padėjo daugiau nei 2000 šeimų – dovanojo maisto rinkinių, higienos priemonių ir drabužių. Fondo rekvizitai:

CO SUPPORT FUND BY LADY BOSS CLUB

Paramos gavėjo kodas: 44749210

Gavėjo sąskaita: UA893052990000026004046224883

Banko pavadinimas: UAB CB "PRIVATBANK"