Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. spalio 30 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2023 m. 10-asis numeris: apie ką jis?

Įvykis. 2023 metais Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka organizavo ne vieną Vilniaus 700 metų sukakčiai skirtą renginį. Spalio 4 d. atidarytoje parodoje „URBS: žmonės ir knygos“ biblioteka, remdamasi čia saugomu dokumentiniu paveldu, papasakoja Vilniaus, kaip reikšmingo knygų spaudos ir sklaidos centro, istoriją. Svarbius parodos akcentus apžvelgia Agnė Suchodolskytė.

Šiandien aktualu. Bibliotekų prieinamumo manifestą 2021 m. pasirašiusios Lietuvos bibliotekos nuveiktus darbus, kilusius iššūkius, problemas ir patirtis aptaria konferencijos+ formato renginyje. Šiemetėje konferencijoje dalintasi įkvepiančiomis patirtimis, patarimais, pasakotos istorijos iš bibliotekų darbo su individualių poreikių turinčiais vartotojais. Konferenciją apibendrina Asta Sarapienė ir Vilija Stokienė.

Tema: knygų klubai. Skaitymo klubai Vakarų Europos šalyse yra gana paplitusi laisvalaikio leidimo ir savotiškos meno terapijos forma. Straipsnyje pateikiamos psichologės, psichoterapeutės Genovaitės Petronienės, kuri yra ne vieno skaitymo klubo organizatorė, įžvalgos apie knygų skaitymo vertingumą, skaitymo klubų formų įvairovę ir grupėse vykstančių knygų aptarimo terapinius aspektus. Parengė Daiva Janavičienė.

Tyrimai. Rengiantis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje organizuotam Skaitymo klubų sąskrydžiui (jis įvyko 2023 m. rugsėjo 28 d.), tų pačių metų balandį atliktas tyrimas, kuriuo siekta išsiaiškinti apie skaitymo klubų su biblioterapijos pakraipa paplitimą šalies bibliotekose. Jo rezultatus aptaria Daiva Janavičienė.

Terminų aruodas. Lietuvoje suformuluota aiški nuostata, kad skaitmenizavimas yra ne vien atskiros ekonomikos sektorius, o viso valstybės socialinio ir ekonominio gyvenimo bei šalies globalios egzistencijos pagrindas. Taigi ir bibliotekose įgyvendinama bei brandinama vis daugiau skaitmeninės transformacijos idėjų ir projektų, iš esmės keičiančių socialinę realybę. Violeta Černiauskaitė pasakoja apie tarptautinių identifikatorių terminiją, kuri yra kuriama ir bibliotekose.

Sukaktys. Minint Vilniaus geto likvidavimo 80-ąsias metines, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centras kartu su partneriais rugsėjį organizavo daug ir įvairių renginių: paskaitas, diskusijas, koncertą. Visus juos siejo pagrindinė – atminties – tema. Rasa Stakauskaitė svarsto apie Holokaustui skirtais renginiais reiškiamas atminties formas ir jų kuriamą santykį su istorija, dabartimi ir šių dienų visuomene.

Sukaktys. 2023 m. spalio 4 d. Audronei Glosienei (1958–2009), ryškiausiai XX ir XXI a. sandūros Lietuvos bibliotekininkystės lyderei, žinomai bibliotekininkystės ir informacijos mokslo specialistei, būtų sukakę 65-eri. Per gana trumpą mokslinės, pedagoginės ir administracinės veiklos laikotarpį A. Glosienė nuveikė nepaprastai daug. Apie šiuos darbus pasakoja Rasa Januševičienė.

Biblioteka ir jos vardas. Prieš 16 metų, 2007-aisiais, Rokiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka pasirinko vadintis vieno aktyviausių tarpukario nepriklausomos Lietuvos kultūrininkų, žurnalisto, rašytojo, vertėjo ir kritiko, leidėjo ir visuomenininko Juozo Keliuočio (1902–1983) vardu. Bibliotekos veiklas, siekiant įamžinti šio šviesuolio atminimą, aptaria Daiva Vilkickienė.

Geroji patirtis. Bibliotekos visame pasaulyje įvairiais būdais stengiasi pritraukti naujų skaitytojų, skatina juos paimti knygą į rankas, įrodydamos, kad skaitymas nėra nuobodi veikla. Vienas tokios sėkmingos veiklos pavyzdžių – beveik prieš tris dešimtis metų Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos pradėtas organizuoti ir iki šiol gyvuojantis Knygos pristatymo konkursas. Apie naujausius jo pokyčius bei plėtrą pasakoja Tomas Pauliuščenka ir Ieva Apulskė.

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos knygyną (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,70 Eur.

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį vieną mėnesį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Inovatyvių skaitmeninio turinio sprendimų konkurse „Skaitmeninis knygnešys“ pasižymėjusios komandos, be diplomų, apdovanojamos ir prizais. Vienas jų nuo 2023 m. rudens puošia ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos prestižines erdves. Kosto Stankevičiaus nuotr.