Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. spalio 30 d.

Tęsiamas glaudus bendradarbiavimas su Azerbaidžano kultūros institucijomis

Spalio 30 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi Azerbaidžano Respublikos švietimo ir mokslo viceministras Hasanas Hasanli ir Švietimo ministerijos Kapitalinės statybos ir tiekimo departamento vadovas, Mokslo ir aukštojo išsilavinimo agentūros direktorius Valehas Mirzaliyevas. Juos lydėjo Azerbaidžano ambasados Lietuvoje atstovas, antrasis sekretorius Sami Afandiyevas.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas svečiams pristatė Nacionalinę biblioteką, kaip modernią žinių erdvę, jos puikią infrastruktūrą, leidžiančią organizuoti įvairias edukacines ir kūrybines veiklas. Pasak R. Gudausko, biblioteka toliau sieks kuo aukštesnių lankytojų poreikių tenkinimo rezultatų, naujoviškų valdymo metodų, tęs transformacinę lyderystę nacionaliniu ir tarptautiniu mastu.

Bibliotekos vadovas pažymėjo, kad strateginiu tikslu ir toliau išlieka pridėtinę vertę visuomenei kuriantys Nacionalinės bibliotekos projektai. Svečiams pristatyti svarbiausi Nacionalinės bibliotekos veiklos aspektai. Taip pat pristatyti aktualiausi bibliotekos pokyčių ir ateities perspektyvų klausimai, vykdomi projektai.

Vienas iš jų – projektas ekultūra, kuriuo siekiama sukurti bendrą suskaitmeninto ir skaitmeninio kultūros ir audiovizualinio turinio, elektroninių paslaugų ir sklaidos portalą. Kitas – Kultūrinės edukacijos sistema, sukurta Nacionalinei bibliotekai įgyvendinus „Kultūrinės edukacijos sistemos modernizavimo“ projektą ir jau pelniusi ne vieną nacionalinį apdovanojimą. Pristatytas ir sėkmingai įgyvendinamas tarptautine patirtimi pagrįstas projektas „Knygų startas“. Šio projekto tikslas skatinti ankstyvąjį skaitymą šeimoje, suteikti jauniems tėvams reikalingų priemonių ir žinių.

Trumpoje pažintinėje ekskursijoje po biblioteką svečiai išgirdo svarbiausius Nacionalinės bibliotekos istorijos faktus, susipažino su Nacionalinės bibliotekos garso įrašų, kino salės, TV studijos veikla, skaityklų erdvėmis, įvairiapuse kūrybinių dirbtuvių veikla, jų iniciatyvomis ir parama kovojančiai Ukrainai ir kt.

Šių metų gegužės 22 d. Nacionalinėje bibliotekoje viešėjo pirmoji šios šalies ponia Mehriban Arif gizi Alijeva. Ji buvo sužavėta įvairiapusėmis bibliotekos veiklomis ir pažadėjo asmeniškai kuruoti bendradarbiavimo plėtrą.

Nacionalinės bibliotekos vadovas R. Gudauskas dalyvavo Azerbaidžano nacionalinės bibliotekos 100 metų jubiliejaus renginiuose ir ta proga Baku rugsėjo 20–22 d. vykusioje tarptautinėje mokslinėje-praktinėje konferencijoje „Nacionalinės bibliotekos – tautų dvasinės atminties saugotojos“.

Po susitikimo su Azerbaidžano mokslo ir švietimo ministru Eminu Amrullayevu buvo sutarta stiprinant tarptautinį bendradarbiavimą švietimo, mokslo ir kultūros srityse artimiausiu metu Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje priimti Azerbaidžano Mokslo ir švietimo ministro vadovaujamą delegaciją siekiant plačiau supažindinti su Nacionalinės bibliotekos veiklomis ir vykdomais tarpsritiniais projektais.