Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 7 d.

Šiaurės šalių literatūros savaitė Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir vėl kviečia skaitytojus dalyvauti tradicija tapusiuose Šiaurės šalių literatūros savaitės renginiuose, šiemet vyksiančiuose antrą lapkričio savaitę. Šiaurės šalių literatūros savaitė – jau trečią dešimtmetį vykdomas kultūros projektas, kuriuo siekiama puoselėti garsinio skaitymo ir šiaurietišką pasakojimo tradiciją, propaguoti Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo.

Šiųmečių skaitymų tema – „Kalėdos Šiaurės šalyse“. Dauguma mūsų, išgirdę žodį „Kalėdos“, prisimena šiltą laukimo jausmą, jaukumą ir bendrystę. Kalėdų Senelį, tradicinius patiekalus ir dovanas. Žodis „Jul“ (Kalėdos) skandinavų kalbose kilęs iš norvegiško „jól“ – taip buvo vadinama didžioji Šiaurės šalių viduržiemio šventė, skirta žiemos saulėgrįžai. Tautosakoje Kalėdų išvakarėse atgyja antgamtinės būtybės, o krikščionių tikėjime Kalėdos siejamos su Jėzaus gimimu. Galbūt dėl šios mistikos ir skirtingų lūkesčių Kalėdos tampa įdomia literatūrine tema? Ir visai nesvarbu, švenčiate Kalėdas ar ne, – artėjant gruodžio pabaigai ir Šiaurės šalyse, ir pas mus viskas pasikeičia ir vyksta šiek tiek kitaip nei įprastai. Gal ir jūs jau jaučiate, kaip artėja stebuklingas metas?

Nuo lapkričio 13 d. sukvietę mažuosius skaitytojus uždegsime švieseles ir skaitysime. Tai pagrindinė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja. Tuo pačiu metu įvairiomis kalbomis Šiaurės ir Baltijos šalyse – daugiau kaip 2000 vietų – skaitysime ištraukas iš Šiaurės šalių autorių knygų. Bibliotekoje per garsinius skaitymus papasakosime apie Šiaurės šalis ir jų literatūrą, aptarsime Kalėdų Šiaurėje temą.

Lapkričio 14, 15 ir 16 d. nuo 10 val. moksleivius kviečiame į dailininkės Sigutės Chlebinskaitės vedamas kūrybines valandas. Antrų–penktų klasių moksleiviai galės praplėsti žinias apie Šiaurės šalis ir jų autorius, kurs bendras istorijas ir dalinsis patirtimi. Kviečiame tapti legendinės švedų ir suomių kūrėjos Tove Jansson (1914–2001) asistentais ir sukurti neregėtus negirdėtus pasakojimus apie Muminukus. Galbūt jie iš savo slėnio atkeliaus į jūsų kūrinį ir taps Vilniaus miesto gimtadienio svečiais?

Penktų ir vyresnių klasių moksleivius kviečiame į įkvėpimo valandas pagal norvegų rašytojos Marios Parr (g. 1981) knygą „Vaflinės širdelės“. Kiekvienas dalyvis traukiant burtus gaus asmeninę „Vaflinės širdelės“ žinią ir ją galės išsaugoti savo unikalioje knygelėje.

Į kūrybines valandas kviečiame registruotis moksleivių grupes el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu (8 5) 239 8561.

Trumpai apie renginius

Data
lapkričio 13–17 d.
Laikas
nuo 10 val.
Vieta
Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, 103 kab.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
registracija: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8561
Svarbu
renginys gali būti fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“