Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 17 d.

Renginiai, skirti Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto 80-mečiui paminėti

Šiais metais sukanka 80 metų, kai 1943 m. lapkričio 25 d. Kaune buvo įkurtas Vyriausiasis Lietuvos išlaisvinimo komitetas (VLIK) – lietuvių antinacinio (vėliau – antisovietinio) pasipriešinimo organizacija, siekusi išlaisvinti okupuotą Lietuvą ir atkurti suverenitetą. VLIK veikė iki 1992 m.

Lietuvos Respublikos Seimas, norėdamas priminti VLIK įsteigimą kaip svarbų Lietuvos istorijos, politikos ir kultūros įvykį, šios organizacijos 80 metų sukaktį įtraukė į Lietuvos Respublikos Seimo rezoliuciją dėl 2023-iaisiais minėtinų svarbių datų, įvykių ir asmenybių.

1943 m. įsteigtą VLIK sudarė devyni savo politinėms partijoms ar pasipriešinimo organizacijoms atstovaujantys veikėjai. Pirmuoju VLIK pirmininku buvo išrinktas Steponas Kairys, o vienu jo pavaduotojų tapo Adolfas Damušis. Jo vardu pavadintas ir Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje veikiantis demokratijos studijų centras. Šis Nacionalinės bibliotekos padalinys, bendradarbiaudamas su Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Parlamentarizmo istorinės atminties skyriumi, inicijavo konferenciją „Pastangos Lietuvą laisvinti: Vyriausiajam Lietuvos išlaisvinimo komitetui – 80“. Joje sutiko dalyvauti tyrėjai iš įvairių Lietuvos mokslo ir studijų institucijų, VLIK veiklą menantys liudininkai, politikai.

Konferencija vyks Lietuvos Respublikos Seimo Konstitucijos salėje (Seimo I rūmai) lapkričio 24 d.  Renginio pradžia – 10.30 val.

Prieš konferenciją (10 val.) vyks parodos „SIEKIANT NEPRIKLAUSOMYBĖS: Vyriausiajam Lietuvos išlaisvinimo komitetui – 80“ atidarymas Vitražo galerijoje (Seimo I rūmai).

Konferencijos programa (atsisiųsti PDF).

Norinčius dalyvauti VLIK 80 metų sukakties renginiuose Lietuvos Respublikos Seime, prašom registruotis (registracija būtina) iki lapkričio 23 d. 8 val. internetu www.lrs.lt/registracija užpildant registracijos formą (vardas, pavardė, miestas, elektroninis adresas) arba elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. nurodant savo vardą ir pavardę, taip pat būsime dėkingi,  jeigu prisistatysite (organizacija, profesija ir pan.). Telefonas pasiteirauti (8 5) 239 6119.

Negalinčius atvykti maloniai kviečiame žiūrėti tiesioginę renginio transliaciją internetu

Trumpai apie renginį

Data
lapkričio 24 d.
Laikas
10.30 val. (parodos atidarymas 10 val.)
Vieta
Lietuvos Respublikos Seimo Konstitucijos salė (I rūmai)
tiesioginės transliacijos nuoroda
Trukmė
4,5 val.
Dalyvavimas
būtina registracija (iki lapkričio 23 d. 8 val.) www.lrs.lt/registracija arba Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Svarbu
renginys bus fotografuojamas ir (arba) filmuojamas
Rengėjai
Lietuvos Respublikos Seimo Kanceliarija, Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centras