Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 20 d.

Naujos knygos Laisvalaikio skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Laisvalaikio skaitykla gavo daugiau nei 150 naujų leidinių tamsiems skaitytojų žiemos vakarams praskaidrinti. Jūsų dėmesiui rekomenduojame keletą knygų.

Širdis /  Sōseki Natsume. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2023]. – 293, [1] p.

Tai pirmoji į lietuvių kalbą išversta šio japonų rašytojo knyga. Nors šis kūrinys pirmą kartą publikuotas 1914 m., romane aprašytos istorijos išlieka aktualios ir mūsų laikais. S. Natsume kūryboje figūruoja socialinė gyvenimo tematika: ekonominiai sunkumai, su kuriais susiduria paprasti žmonės, tarp pareigos jausmo ir egoistinių troškimų kylantys konfliktai. Ne išimtis ir romanas „Širdis“, atveriantis dviejų jaunų vyrų istoriją. Pasakotojas – lengvabūdis studentas, vieną dieną susižavintis paslaptingu nepažįstamuoju. Pastarasis, jaunuoliams pradėjus daugiau bendrauti, imasi sunkaus mokytojo vaidmens. Pasakotoją jis moko atverti akis į tamsų ir niūrų pasaulį, kuriame negalima pasitikėti net pačiu savimi.

 

Knygos viršelisŽudikų traukinys : romanas / Kotaro Isaka. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, [2023]. – 526, [1] p.

Debiutinis K. Isakos romanas dar prieš 10 metų Japonijoje tapo hitu, o pasaulinio susidomėjimo jis sulaukė tik pernai, kai pagal knygą buvo sukurta kriminalinė nuotykių komedija „Kulkų ekspresas“. Tai – istorija, kurią galima pavadinti absurdo teatru. Knygoje autorius tikslingai aprašo neįtikėtiną istoriją su neįtikėtinais veikėjais, kuriuos suveda likimas dėl kažkokių nepaaiškinamų priežasčių. Ta pati istorija pasakojama iš skirtingų veikėjų, turinčių skirtingus tikslus, perspektyvos. Mėgstantiems nuoseklumą ir istorijas, turinčias gilią prasmę, skaitytojams šis kūrinys greičiausiai nepatiks, tačiau tuos, kurie vertina absurdo žanrą, ši knyga turėtų sudominti. 

 

Knygos viršelisNeuromantas / William Gibson. – [Vilnius] : Kitos knygos, [2023]. – 315, [2] p.

Romanas lietuvių kalba išleistas tik šiemet, o štai pasaulyje „Neuromantas“ – vienas žymiausių mokslinės fantastikos kūrinių. Knygoje aprašyta paprasta nusikalstamo pasaulio veikėjų, įsivėlusių į ritmas problemas, istorija, tačiau nepaprastą ją daro pasaulis, kuriame viskas vyksta. W. Gibsonas šiuo kūriniu davė postūmį kiberpanko (angl. Cyberpunk) istorijų žanrui. Iki šios knygos niekas nedrįso vaizduoti žmogaus sąmonės perkėlimo į kompiuterį ar jo fizinių kūno dalių keitimo mechaninėmis. Šis kūrinys atvertė naują mokslinės fantastikos puslapį. Knyga turėtų sudominti visus, kurie žavisi populiarėjančiu kiberpanko žanru. 

 

Knygos viršelisWo / Men : ar moterys ir vyrai išties tokie skirtingi, kaip įprasta manyti? / Agnė Kajackaitė. – Vilnius : „Baltų lankų“ leidyba, [2023]. – 206, [1] p.

Užsienyje dirbančios lietuvės mokslininkės knyga kviečia nuodugniau pažvelgti į vyrų ir moterų skirtumus. Kad, pasitelkdama visuomenėje įsišaknijusius lyčių stereotipus, esą vyrai dažniau linkę rizikuoti, o moterys – meluoti, galėtų juos paneigti, o kartais – pagrįsti, autorė remiasi mokslinių tyrimų rezultatais. 

 

Knygos viršelisĮdomiausios kelionės po Europą : top 50 maršrutų / [sudarytojas Vytautas Kandrotas]. – Kaunas : Terra Publica, 2023. – 415, [1] p.

Kelionių gide pateikiama 50 maršrutų po įvairias Europos šalis. Maršrutus sudarė ir aprašė 20 keliautojų iš Lietuvos. Nežinantiems, kur praleisti atostogas, ši knyga neabejotinai gali tapti įkvėpimo šaltiniu. Juo labiau kad knygoje pateikiami ne populiariausi, bet kiek mažiau žinomi turistiniai maršrutai. Knygoje gausu nuotraukų, žemėlapių ir patarimų, kilusių iš autorių asmeninės patirties.

 

Smagių atradimų Laisvalaikio skaitykloje.