Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Įsimintiniausių knygų nuotrauka 2023 m. gruodžio 14 d.

Lietuvos nacionalinės bibliotekos skaitytojų klubo 2023 metų įsimintiniausios knygos

Nacionalinės bibliotekos Skaitytojų klubai dalijasi didžiausią įspūdį palikusiomis 2023–ųjų knygomis!

Šiais metais Skaitytojų klubų dalyvės išsirinko, perskaitė ir aptarė 18 lietuvių ir užsienio autorių knygų. Jūsų dėmesiui pristatome TOP dešimtuką – knygas, kurios sukėlė daugiausiai diskusijų, įdomių įžvalgų, nuoširdžių atsivėrimų, juoko ir ašarų (abėcėlės tvarka).

Backman F. „Nerimo žmonės“ (Alma littera, 2021). Socialinė drama su detektyvo elementais ir laiminga pabaiga, pagardinta subtiliais juodojo humoro perlais. Paliečiamos mažų žmonių didelės problemos, kurios kartais išsprendžiamos neįtikėčiausias būdais.

Cicėnaitė A. „Anglų kalbos žodynas” (Alma Littera, 2022). Kelio ir apmąstymų knyga apie emigraciją, tapatybę, negimtąją kalbą ir „pasiklydimą vertime”, susisaistymus ir pasirinkimus, nulemiančius gyvenimą.

Černiauskaitė L.S. „Džiaugsmynas” (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2022). Emocijų knyga apie džiaugsmo būsenas, kurios, anot autorės, kaip ir laimė, gali būti pasirenkamos.

Yalom I.D. „Tampant savimi” (Vaga, 2019). Žinomo psichoterapeuto autobiografija, išryškinanti jo gyvenimą formavusius įvykius, pasirinkimus, asmenybes, literatūrą, gyvenimo vientisumo suvokimą.

Kanovičius S. „Miestelio romansas” (Tyto alba, 2013). Autobiografinis romanas, kurio centre – žydų šeimos ir bendruomenės gyvenimas tarpukario Jonavoje. Reveransas paprasto žmogaus buičiai ir būčiai istorinių katastrofų akivaizdoje.

Lieponė J. „Kelias, pingvinai ir aš. Camino Lituano dienoraštis” (Balto, 2023). Pirmoji lietuviškojo piligrimų kelio įspūdžių knyga, atspindinti Lietuvos provincijos miestelių žavesį, juose gyvenančių žmonių istorijas, grožį ir kilnumą.

Mesina I. L. „Tai, ką patikime vėjui” (Alma Littera, 2020). Jautrus romanas apie netektį, sielvartą, artumo ir meilės ilgesį. Apie realiai Japonijoje egzistavusį vėjo telefoną, kuriuo galima pasikalbėti su mirusiais artimaisiais.

Rand A. „Šaltinis” (Lapas, 2020). Fundamentalus filosofinis epas apie menininko ir visuomenės santykį, talento paskirtį, žiniasklaidos galią išaukštinti ar sunaikinti, genijus, maištininkus ir vidutinybes, individualizmą ir jo ribas.

Svenson P. „Apie ungurius ir žmones” (Baltos lankos, 2020). Ilgesio vaikystės patirčiai knyga, perteikta pasitelkiant neįtikėtinai paslaptingos pasaulio žuvies – ungurio – gyvavimo faktus. Labiau apie žmones, nei ungurius.

Tuur A. „Kiltų nuoma” (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2022). Novelių romanas, pasakojantis trijų moterų, gyvenančių Škotijos provincijoje, gyvenimo istorijas. Daug autobiografinių detalių, emigrantų patiriamo egzistencinio netikrumo.