Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 14 d.

Ar jau išbandėte visas portalo www.epaveldas.lt galimybes?

Suskaitmenintas kultūros paveldas – skaitmeninės kultūros, vis labiau įtraukiančios į suskaitmeninto ar skaitmeninio (digital born) paveldo naudojimą ir pažinimą, laukas. Beveik 530 tūkst. kultūros paveldo objektų iš bibliotekų, muziejų, archyvų, mokslinių institutų, aukštojo mokslo įstaigų, tyrimo centrų ir kitų institucijų – didžiulis duomenų masyvas. Naudodamiesi portalo skaitmeninėmis paslaugomis, galite prisidėti prie jo turtinimo, patrauklumo didinimo. Siūlome aktyviai naudotis paslaugomis – kurti parodas, rašyti tinklaraščius, komentarus ar pridėti teksto anotacijų.

Norėdami naudotis minėtomis paslaugomis, turite būti registruoti portalo vartotojai. Prie epaveldas.lt galite jungtis naudodami tuos pačius prisijungimo duomenis, kaip ir prie portalo ibiblioteka.lt – prisijungimo vardą, pažymėjimo numerį ar el. paštą. Jeigu nesinaudojate nė vieno iš šių portalų paslaugomis, norėdami tapti tapatybę patvirtinusiu epaveldas.lt vartotoju, galite prisijungti per savo „Google“ ar „Facebook“ paskyrą arba el. valdžios vartus.

Naudodamiesi personalizuotų virtualių parodų kūrimo įrankiu, galite kurti parodas iš portale epaveldas.lt saugomo ir publikuojamo turinio. Pasirinkus reikšmę „Vieša“, virtuali paroda bus viešinama portale prie jau esančių. Jei nenorite, kad jūsų sukurta paroda būtų matoma visiems, galite ją saugoti tik savo portalo aplinkoje. Tiek viešos, tiek privačios parodos nuoroda galite dalintis su draugais.

Paveikslėlis

Portale taip pat galite kurti kultūros paveldo objektais iliustruotus tinklaraščius apie kultūrą, istoriją, miestus, Lietuvos žinomus žmones, pasakas ar kitus, dalintis mintimis ir įžvalgomis. Visi tapatybę patvirtinę portalo vartotojai gali naudotis tinklalapių kūrimo įrankiu, leidžiančiu iliustracijoms naudoti portale saugomą ir publikuojamą turinį. Kaip ir parodos, tinklalapio įrašą galėsite viešinti portale arba nuoroda dalintis su draugais.

Jeigu nuotraukoje pažinote asmenį (tarkim, senelį, močiutę ar vietovę), dalyvavote nuotraukoje užfiksuotame renginyje ir norite pasidalinti prisiminimais ar galite pakomentuoti istorinį dokumentą – rašykite komentarą, nuomonę, taip praturtinsite, papildysite objekto aprašą.

Jau turime gerų pavyzdžių:

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Paveikslėlis

Jūsų žinios ir įgūdžiai padės ir kitiems portalo vartotojams susirasti reikiamus dokumentus. Portale www.epaveldas.lt pasirinkę kultūros paveldo objektų „rankraščių“ peržiūrą, galite pridėti teksto nuorašą ar anotaciją.

Paveikslėlis

Jūsų parašytas tekstas įtraukiamas į visatekstę portalo epaveldas.lt paiešką, tad visi vartotojai, ieškantys informacijos apie rankraščiuose minimus asmenis, geografines vietas ar kitus kultūros paveldo objektus, pateiktuose paieškos rezultatuose mato ir naujai pridėtus nuorašus ar anotacijas. Nesibaiminkite, tikrai dokumento vaizdo nesugadinsite. Ir jūsų įrašytas tekstas bus aktyvuotas atsistojus ant koreguoto žodžio.

Apatiniame meniu pasirinkę „Analitinė paieška“ būsite nukreipti į SPARQL užklausų puslapį. Ten pateikiama forma su pavyzdinėmis užklausomis, pagal jas galėsite sukonfigūruoti reikiamas. Galima ne tik redaguoti ir vykdyti pavyzdines užklausas, bet ir išbandyti SPARQL portalo duomenų rinkinyje, peržiūrėti rezultatus ir juos atsisiųsti, kopijuoti nuorodos adresą į SPARQL užklausos puslapį. Šia paslauga siūlome naudotis programavimo įgūdžių turintiems vartotojams.

Kurkime kultūros paveldo lobyną kartu.