Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 27 d.

Skaitykime atvirosios prieigos knygas

Atviroji prieiga suteikia galimybę nemokamai ir nevaržomai naudotis mokslinėmis publikacijomis, tyrimų duomenimis ir kita mokslinių tyrimų medžiaga. Tai lyg neišsemiamas žinių aruodas, kurį vis papildo mokslininkai ir kurį mes, vartotojai, galime skaityti, vertinti ir naudoti savo moksliniams darbams.

Siūlome susipažinti su keliais duomenų bazių „De Gruyter“ ir „Taylor & Francis Group“ atvirosios prieigos leidiniais:

Knygos viršelisThe Psychology of Fake News : Accepting, Sharing, and Correcting Misinformation (1st ed.) / edited by Rainer Greifeneder, Mariela Jaffe, Eryn Newman, Norbert Schwarz. – London : Routledge, 2020. – 252 p.

Kova su dezinformacija yra svarbi daugeliui kasdienio gyvenimo sričių, įskaitant politiką, rinką, sveikatos komunikaciją, žurnalistiką, švietimą ir mokslą. Knygoje nagrinėjamas netikrų naujienų fenomenas, suburiantis žymius įvairių psichologijos ir susijusių sričių ekspertus. Klausiama, kas lemia, kad žmonės priima ir dalijasi klaidinga informacija, ir ką galima padaryti, kad dezinformacijos būtų išvengta. Tai patrauklus leidinys psichologijos, komunikacijos ir politikos mokslų studentams, akademikams ir specialistams, įskaitant politikos formuotojus ir žurnalistus.

 

Knygos viršelisWords in Space and Time : A Historical Atlas of Language Politics in Modern Central Europe / Tomasz Kamusella. – Budapest, Hungary : Central European University Press, 2021. – 221 p.

Atlase pateikti 42 plačiai anotuoti žemėlapiai, pateikiamos naujos įžvalgos apie Vidurio Europos kalbų kūrimo ir panaudojimo politiniams veiksmams istoriją. Dėl naujoviško kalbotyros, istorijos ir kartografijos derinio daugybė sunkiai pasiekiamų žinių yra lengvai prieinamos tiek specialistams, tiek paprastiems skaitytojams. Knygoje kalbama apie Vidurio Europos tarmių tęstinumą, valstybių atsiradimą ir rašymo technologijų plitimą nuo X a. Dauguma žemėlapių sutelkti į pastaruosius du šimtmečius, o pagrindinė siužeto linija pradedama nuo Vakarų Europos tautos sampratos atsiradimo.

 

Knygos viršelisTechnology and Sustainable Development : The Promise and Pitfalls of Techno-Solutionism (1st ed.) / edited by Henrik Skaug Sætra. – New York : Routledge, 2023. – 286 p.

Knygoje nagrinėjama, ar technologijos gali būti naudojamos siekiant išspręsti problemas, kurias jos sukelia. Aptartos problemos apima tris tvarumo dimensijas ir tokias temas kaip dirbtinio intelekto reikšmingumas, technologijos švietime, inovacijos ir skaitmeninė atskirtis. Svarstoma, kaip technologijos yra susijusios su galia, politine sistema ir kapitalizmu. Šioje knygoje pateikiamas naujas tyrinėjamų tradicinių teorijų derinys, įtraukiant įvairių atvejų studijas, suteikiančias pagrindą geriau suprasti, kaip technologijos gali ir negali būti tvaraus vystymosi veiksnys. Tai svarbus šaltinis visų disciplinų studentams ir technologams, kuriant ir taikant naujas technologijas.

 

Knygos viršelisSocial, health, and economic impacts of the COVID-19 pandemic and the epidemiological control measures : First results from SHARE Corona Waves 1 and 2 / edited by Axel Börsch-Supan , Anita Abramowska-Kmon , Karen Andersen-Ranberg etc. – Berlin, Boston : De Gruyter, 2023. – 340 p.

COVID-19 pandemija kėlė didelę grėsmę vyresnio amžiaus europiečių gerovei, tačiau jos ekonominis ir socialinis poveikis įvairiose šalyse buvo skirtingas. Šioje daugiadalykėje knygoje pateikiami pirmieji analizės rezultatai, sujungę garsiąją tinklinę SHARE duomenų bazę su naujais dviejų telefoninių apklausų, atliktų per pandemiją, duomenimis. Analizėse nagrinėjami svarbūs su socialine ir sveikatos politika susiję klausimai – ar atsiribojimas destabilizavo šeimos ir socialinės paramos tinklus? Ar pandemija padidino sveikatos, socialinę ir ekonominę nelygybę? Ar užsidarymas paveikė fizinę ir psichinę sveikatą? Ar perėjimas prie nuotolinio darbo turėjo įtakos darbo krūviui ir savijautai?

 

Knygos viršelisFashion and Environmental Sustainability : Entrepreneurship, Innovation and Technology / edited by Léo-Paul Dana, Rosy Boardman etc. – Berlin, Boston : De Gruyter, 2024. – 350 p.

Įvairios temos, kurias apima knyga, suskirstytos į skyrius, atspindinčius madą nuo gimimo iki mirties – parodoma, kaip novatoriški ir technologiškai išmanūs metodai gali paskatinti tvarumą mados sektoriuje. Knygoje pasakojama apie tvarias medžiagas, inovacijų dizainą, asortimento planavimo ir gaminių kūrimą, tvarias naujoves mados tiekimo grandinėse, tvarios mados mažmeninės prekybos ir rinkodaros naujoves ir tvaresnius alternatyvios mados verslo modelius.

 

Apsilankę Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje https://www.lnb.ltIštekliaiDuomenų bazės Užsienio Atvirosios prieigos ištekliai rasite ir daugiau Lietuvos ir užsienio atvirosios prieigos mokslinių žurnalų, knygų ir disertacijų, talpyklų sąrašus, kitų nuorodų. Be to, pasitelkus bendrą paiešką interneto svetainės pirmame puslapyje ir pažymėjus, kad informacijos ieškoma duomenų bazėse, rezultatų sąraše bus pateikiami ir atvirosios prieigos šaltiniai.

Kviečiame skaityti!